Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske partije Boris Tadić oglasio se zvaničnim saopštenjem gde je naveo koji su razlozi zbog kojih je stvarno napustio Demokratsku stranku i istakao da ne želi da mu kritike upućuju "pajtići", te naglasio da njegovo napuštanje stranke nije glavni razlog za osipanje članstva.

Tadić je saopštio da je nakon „toliko godina tuđih laži“ konačno vreme za istinu o tome zašto je i kako izašao iz DS-a. On se u otvorenom pismu obratio javnosti i sugerisao gde su bili najveći problemi.

„Istina je da jesam formalno izašao iz DS-a i da jeste DS time oštećena, jer je jedan deo ljudi pošao za mnom. Ali svi koji su to izjavljivali su takođe uvek i po pravilu ostavljali tišinu na mestu pojašnjenja zbog čega sam to učinio. Umesto toga, gebelsovski je tišina upotrebljena da bi se manipulisalo tom činjenicom u korist laži. Priznajem da sam i sam doprineo tome – jer najveća greška koju sam napravio nije to što sam izašao iz DS, budući da sam bio prinuđen da to učinim, već što sam tada prećutao prave razloge“, rekao je u uvodu otvorenog pisma Boris Tadić.

On kaže da ga danas Bojan Pajtić optužuje da je svojim izlaskom „ogadio članstvo u DS“, ali da je on prave razloge upravo prećutao, da se ne bi dodatno stranka ogadila pristalicama.

„Ali ako sam do sada morao da je štitim prikrivajući tu istinu, danas je došlo vreme da je konačno tom istinom i zaštitim. I ne obraćam se ovim pismom ni Bojanu Pajtiću, ni bilo kom bivšem ili sadašnjem rukovodstvu DS-a.Čuvao sam pobede koje sam napravio isključivo sa vama, a više uprkos njima, nego sa njima. Međutim, danas su se oni stavili u pozicije još i moralnih sudija. E, tu je prekardašilo! Danas, kada Pajtić govori da su pogrešne odluke bile pre svega kadrovske, potpuno je u pravu. Samo ne uviđa ili namerno prećutkuje da je i on jedan od onih zbog kojih je DS u očima građana postajala sve suprotno onome što su od nje očekivali. I u šta su verovali od Petog oktobra“, objasnio je Tadić i dodao:

„Upravo su on i takvi oni zbog kojih i danas nosim taj čuveni teret ‘pogrešnih kadrovskih rešenja’ i ‘žutog preduzeća’. Iako sam ih imao manje od svih prethodnih i iako su i ta pogrešna  kadrovska rešenja daleko bolja od svega što danas imamo na vlasti. Ali znali su oni da bi u slučaju da smo pobedili te 2012. svakako sve te kadrovske greške bile ispravljene. Zato se ni pre izbora nisu borili za tu pobedu i zato su se nakon poraza brzo preobukli i počeli da se izvinjavaju za ono što su do juče bili. Nudeći se novim vremenima i novim ulogama“, navodi Tadić u pismu.

Bivši predsednik kaže da nije bio sam u svojim borbama, te da je iza njega stajalo milion i po glasova, i da je napuštanje DS bila jedna od najtežih odluka u njegovom životu.

„Napuštanje DS bila je jedna od najtežih odluka u mom životu, jer sam znao da će od tog dana izgledati da napuštam i vas i sve za šta smo se zajedno borili. I da će izgledati da se odričem poverenja koje ste mi godinama davali. Godinama sam gledao razočaranje u vašim očima. Prepoznajem vas i na ulici u prolazu.Preuzeo sam na sebe to, duboko verujući da ćemo ponovo ujediniti našu Demokratsku stranku, čemu sam prioritetno bio posvećen svih prethodnih godina“, nastavio je i dodao:

„Dozvolili smo da nam danas lekcije o Demokratskoj stranci i njenim vrednostima drže ‘pajtići’ Dozvolili smo da se naši najveći stranački borci i najistaknutiji članovi nazivaju ‘pučistima’, ‘izdajnicima’, ‘rušiteljima’! Da nam oni objašnjavaju zašto se naša stranka ogadila građanima i članstvu. Danas oni koji drže lekcije da je očuvanje DS-a bilo očuvanje opozicije, upravo su oni koji su odbijali obnavljanje DS-a. Pajtić, koji je to odbio tik pred izbore 2016. kada je dogovor o jedinstvenom nastupu već bio praktično postignut, danas govori kako sam ja napustio stranku pred izbore“, rekao je on.

Kaže da danas lekcije o DS-u drži Pajtić, koji je pred Tadićevo napuštanje stranke povukao odbore da ne glasaju za reforme koje predložio, a koje bi sprečile dalji pogubni trend.

„Samo da bi par meseci nakon toga preuzeo mesto predsednika, nakon što je Đilas napustio DS. I to je napustio ne kao ja, da bi radio na njenom ujedinjenju, nego da bi joj na svim narednim izborima bio konkurencija i protivkandidat. Uz svesrdnu podršku tog istog Pajtića. Ali se i o tome ćuti. Dovoljno glasno se zato mora vikati kako sam ja uništio DS, da se ne bi videlo ko je zaista i napustio i uništio. A pogotovo da se ne bi shvatilo zašto“, istakao je Tadić.

Foto: Vesna Lalić

Naglasio je da kada se danas govorio o tome zašto se DS „ogadio“ glasačima, da se to svaljuje samo na jedan događaj- njegov odlazak iz DS.

„Svi oni koji danas govore o tome zašto se DS ogadio ljudima svaljuju krivicu na samo jedan događaj- moj izlazak iz DS-a, samo zbog toga da ne bi morali da govore i o drugim događajima, odnosno o sebi. Da ne bi govorili o tome kako su se nakon izgubljenih izbora zalagali za saradnju sa SNS-om i za ulazak naših kadrova u vladu. Da ne bi govorili da su svesno razbijanjem DS-a išli na ruku Vučićevom režimu. Da ne bi govorili o tome kako su drugi stranke gradili otimajući glasove i kadrove DS-u i jačali na njenoj finansijskoj propasti. Da se ne bi govorili o tome kako su pravili uslove u kojima će sudbina DS-a, ali i celokupne opozicije, biti ponižena i ucenjena u svojoj zavisnosti od finansijskih moćnijih“, podvukao je lider Socijaldemokratske stranke.

On se pita ako je on kriv, kako to da je nakon njegovog mandata na čelu DS stranka sve slabija.

„Pa ako sam kriv ja, zašto je onda DS bila sve slabija nakon svakog njihovog rukovodstva? Znamo odgovore na ta pitanja…Ne moraju se danas ni izgovarati. Ili makar ne još. Nemam nijedan medij u vlasništvu, ni otvorenom, ni prikrivenom. Ali u politiku nisam ni ušao da bih bio vlasnik medija, kompanija, niti da bih kupovao vašu podršku. I dalje imam samo uverenja i tu reč koje se nikada nisam odrekao. Za svakog ko želi da je čuje, stojim uvek iza nje. Danas jednako čiste savesti, kao i razumevanja za sve optužbe koje mi prethodnih godina upućujete. A ovo pismo je tek prva stranica knjige i tek samo nagoveštaj prave istine. Istine od koje verujem da zavisi snaga naše buduće borbe za normalnu Srbiju. Istine da sam iz DS formalno izašao samo zbog toga da je ne bih i stvarno napustio. I nisam je nikada napustio“, zaključio je Tadić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare