Foto: Arhiva

"Vučić je izneo niz neistina i poluistina pokušavajući da prebaci odgovornost za ono što Rio Tinto danas radi u Srbiji na bivšu vlast, govoreći o prisustvu ove kompanije u Srbiji pre 2012. A istina je da je država imala sasvim različit odnos prema projektu Rio Tinta u Srbiji u vreme naše vlasti i danas. I to je upravo ono što Vučić pokušava da prikrije mašući, po običaju, nekakvim dokumentima i papirima", poručio je bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, Boris Tadić.

Tadić navodi da je odluka vlade Vojislava Koštunice da odobri istraživanja komapnije Rio Tinto bila odgovorna.

„Bilo bi neodgovorno da se ne uđe u dalja istraživanja tako značajnog rudnog potencijala otkrivenog u Srbiji. U vreme mandata naše izvršne vlasti od 2008. odobravamo nastavak tog procesa istraživanja. Dakle, ne eksploatacije, već istraživanja. I nikada više ništa od istraživanja nismo dozvolili. Eksploatacija se prvi put pominje tek od 2017. godine u vreme Vučićeve vlasti i on najperfidnije obmanjuje građane da je kritičan momenat nastao 2012. godine kada su odborene tzv. ”buštine velikog promera”. On tvrdi da je ta odluka ”dirala u integritet zemljišta”, naglašavajući da je to posebno dramatičan trenutak. A istina je da je to samo jedna od metoda istraživanja, koja je bila neophodna za dalji tog istraživanja i koja ni na koji način nije ugrozila integritet zemljišta“, objašnjava Tadić.

On kaže da je Vlada Ane Brnabić donela skandaloznu odluku 2017. godine o Prostornom planu posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita na lokalitetu Jadar.

„Ono što je ključna razlika između ove i naše vlasti je da mi nikada ne bismo preduzeli takav korak, pre nego što bi konačno bila završena faza istraživanja i pre nego što bismo imali sve potrebne studije ekološke održivosti i uticaja na zaštitu životne sredine. A posebno je skadalozno što su taj plan doneli na osnovu strategije o upravljanja mineralnim resursima iz vremena naše vlasti, koja nikada nije stupila na snagu, jer nikada nije usvojena u Skupštini Srbije. Međutim, ključno pitanje je zašto su oni te 2017. godine doneli odluku o prostornom planu bez elaborata o rudnim rezervama, budući da je taj elaborat završen tek 2020. godine“, navodi Tadić.

„Podizanje teme Rio Tinta u javnosti i ekološki protesti su omogućili ne samo da se ogoli šta je koja vlast radila u slučaju Rio Tinta, već i mehanizma kojim ova vlast uništava pravnu državu zarad interesa vladajuće oligarhije, kao u slučaju donošenja zakona o referendumu i eksproprijaciji ili upravo završene privatizacije Instituta Jaroslav Černi u korist Milenijum tima, koji je jedan od retkih institucija u Srbiji nadležnih za donošenje studija o uticaju na vode projekata poput Rio Tinta. Način na koji se diskutuje o ovoj izuzetno važnoj i kompleksnoj temi i pogotovo način na koji režim manipuliše informacijama unosi konfuziju u našu javnost. Zbog toga ću sutra u 13 časova održati konferenciju za štampu na kojoj ću detaljno izneti šta se dešavalo sa ovim projektom tokom naše vlasti, ali i ogoliti mehanizam kojim Vučićev režim obmanjuje građane i na ovoj temi“, istakao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar