Foto: Arhiva

Srpska napredna stranka objavila je neadvno interaktivnu mapu Srbije u kojoj su sadržani “svi uspesi” vlasti u poslednjih deset godina. Osim toga što su državni projekti predstavljeni kao projekti partije i jednog čoveka, mapa naprednjaka sadrži i komične elemente - pa je tako kao značajan uspeh na razvoju ekologije u poslednjih deset godina navedeno postavljanje punjača za elektro automobile. Istovremeno, aktuelni režim nije bežao od toga da projekte omražene, bivše vlasti, predstavi kao svoje podvige, o čemu je "Novu" govorio bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, Boris Tadić.

Pod nazivom “Dela govore”, SNS je predstavila “interaktivnu mapu Srbije” u kojoj su prikazana “najveća dostignuća” u oblasti sporta, ekologije, infrastrukture, kulture, zdravstva, obrazovanja. Naravno, pomenute su i investicije, koje su, ukoliko posmatrate prezentaciju naprednjaka, nastale zahvaljujući novcu koji je neko iz SNS izdvojio.

Vladajuća stranka pokazala je da nije ni alergična na preuzimanje tuđih “zasluga”, pa je tako investicioni projekat kompanije Mišelin u pirotskoj fabirici “Tigar Tajers”, koji je u aprilu 2012. godine najavio bivši predsednik Srbije Boris Tadić, predstavljen kao rezultat rada SNS iz 2013. godine.

Pročitajte još...

Na isti način, naprednjaci su preuzeli zasluge za dovođenje austrijske fabrike Svarovski u Suboticu, ali i za rad fabrike Leoni u Prokuplju i fabrike Boš, čiji dolazak u Srbiju je dogovoren još 2011. godine.

Komentarišući inteaktivnu mapu vladajuće partije, Tadić za „Novu“ kaže da je SNS konačno na  jednom mestu skupila sve laži i poluistine kojima deceniju obmanjuje građane Srbije.

„Svih prethodnih godina ukazujem na njihov manir kićenja tuđim perjem i obmanjivanja građana u kom na osnovu hvaljenja tuđim rezultima prikrivaju neuspeh ove vlasti. Mapa koju su objavili bi trebalo da se zove interaktivna mapa laži i obmana. Teško je kratko prokomentarisati sav sadržaj te mape, budući da tu ima i potpuno preuzetih projekata iz vremena naše vlasti, navođenja čak investicija koje su došle u Srbiju i pre naše vlasti, projekata koji su samo po automatizmu i ugovornim obavezama završene u vreme ove vlasti, ali i potpunih besmislica kojima je komično da se neka vlast hvali. Mapa obiluje ne samo lažima, već i skandaloznim opisima. Recimo, prvo navedu potpunu laž da je Pupinov most njihov projekat, a taj most je skoro u potpunost završen u vreme naše vlasti i lično sam dogovorio izgradnju sa tadašnjim kineskim predsednikom u okviru strateškog partnerstva koje smo potpisali sa Kinom. Međutim, ni ta laž im ne bude dovoljna, nego još navedu u opisu da je “SNS izgradila most”. Dakle, ne slažu čak ni da je tadašnja vlada ili država, nego stranka! A istina je da su taj most praktično samo otvorili, kada je završen“, objašnjava Tadić.

„Hvale se infrastrukturnim projektima koji su započeti u naše vreme“

Bivši predsednik Srbije navodi da mapa obiluje havljenjem infrastrukturnim projektima koji su dogovoreni, projektovani, finansirani i započeti u vreme prethodne vlasti, napominjući da je aktuelna samo završavala obaveze predviđene zaključenim ugovorima.

„Većina tih projekata bi bila jednako završena i da se nijednom nisu pojavili na gradilištima. To je recimo slučaj sa Koridorom 10, koji je većinom završen u vreme naše vlasti. Da ne pominjem da je u naše vreme završen prostorni plan, eksproprijacija, projekti, finansiranje… Potom kao svoja dela navode koridore koji postoje samo u njihovim zamislima, poput Fruškogorskog koridora. Pa i mi smo imali ideju o tom projektu, pa bismo mogli onda da kažemo da je to jednako projekat bivše vlasti koliko i ove. Posebno je apsurdno što kao odvojene projekte navode zasebne deonice na tom nepostojećem koridoru“, podvlači on.

Boris Tadić Utisak nedelje
Boris Tadić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Prema Tadićevim rečima, obilaznica oko Beograda, koja je jedna od ključnih infrastrukturnih projekata, takođe predstavlja nešto što je započeto i realizovano u vreme dok je on bio predsednik i dok je njegova tadašnja stranka bila na vlasti.

„Oni su uradili otprilike isto koliko i mi, s razlikom da su oni za deset godina uradili ono što smo mi za četiri. Posebno mi je bilo komično navođenje pruge Beograd-Novi Sad i pruge Novi Sad- Beograd kao posebnih projekata. Hvale se time što pruga ima dva pravca. Inače, što se tiče te pruge, to je takođe projekat iz našeg vremena za koji smo obezbedili kredit od Rusije, tako da jedino čime bi ova vlast mogla da se pohvali je kašnjenje u realizaciji projekta koji ih je dočekao spreman. Zanimljivo je da se hvale i aerodromima Morava i Konstantin Veliki, iako sam lično otvorio prvi za civilne letove, a drugi je otvoren još u vreme vlade Zorana Živkovića. Žeželjev most smo takođe započeli, a oni su ga samo završili. Apsolutno je neuporedivo u oblasti infrastrukture sve što smo mi uradili za 4 godine sa onim što je ova vlast uradila za 10, tako da ni ne čudi da moraju da se služe kićenjem tuđim perjem i obmanama. To što se hvale lokalnim i mesnim projektima, rekonstrukcijama ulica i garaža i redovnim održavanjem industrijskih zona, hidrocentrala, rafinerije i slično, nema potrebe ni da se posebno komentariše. Kao što i sami kažu – ‘Dela govore'“, poručuje bivši predsednik Srbije.

Investicije – hvale se lažima, tuđim delima i poluistinama 

Tadić je je delu koji se odnosi na investicije, rekao da se SNS pohvalila  lažima, tuđim delima i poluistinama.

Svecana akademija konvencija obelezavanje i 13. godina postojanja SNS Srpska napredna stranka Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić, Svečana akademija i obeležavanje 13. godina postojanja SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Leoni, Boš, NCR, Kalcedonia, Delez, Jura, Svarovski, Grundfos, Henkel i mnoge druge kompanije su u Srbiju došle u vreme naše vlasti i neke od njih po prethodnom dogovoru samo otvorene u vreme ove vlasti, ali svakako nisu rezultat njihovog rada. Neverovatno je da navode i neke kompanije koje su došle čak u vreme Zorana Đinđića, a čak i neke koje su decenijama prisutne u Srbiji. Većina fabrika koje su stvarno oni doveli su fabrike kablova, guma i tekstila. U vreme naše vlasti takve investicije smo dovodili praktično kao socijalnu pomoć usled svetske ekonomske krize, a ova vlast gradi ekonomiju Srbije na takvim investicijama i hvale se time što od Srbije prave zemlju jeftine radne snage. Lažima, obmanama i besmislicama prikrivaju da za deceniju vlasti imaju tek poneki njihov originalni infrastrukturni projekat, koji se ne može porediti sa projektima iz našeg vremena i fabrike koje su unazadile našu ekonomiju, učinili Srbiju zemljom jeftine radne snage i obespravile našeg radnika, što je i legalizovanom promenom Zakona o radu 2014. godine. Ova interaktivna mapa je u najmanju ruku skandalozna, ali je dobro što konačno na jednom mestu imamo sva lažna i stvarna dela ove vlasti. Ova mapa najbolje govori o delima i ove i naše vlasti i zato bi trebalo objaviti istinitu verziju te iste mape“, zaključuje Boris Tadić.

BONUS VIDEO: Boris Tadić o Dijani Hrkalović, slučaju Jovanjica i izlasku opozicije na izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar