Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis; KRIK.RS; Valir promo, Goran Srdanov Nova.rs

Bivši predsednik Srbije i lider SDS, Boris Tadić, rekao je za Nova.rs da je trgovac oružjem Slobodan Tešić, u vreme vlasti Demokratske stranke, bio pod sankcije, te da nije mogao da dobije nijednu dozvolu za izvoz naoružanja.

Uloga Slobodana Tešića u poslovima trgovine oružja ponovo je postala aktuelna nakon vesti da je na severu Grčke pao avion koji je iz Srbije.

Javnosti nepoznata firma Valir, čije su mine bile u avionu koji se srušio u Grčkoj, sudeći prema informacijama do kojih je došla Nova, povezana je sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, čovekom koji se nalazi na crnoj listi SAD. Reč je o firmi koja je za dve godine postojanja uspela da se nametne kao posrednik u izvozu oružja, umesto državnog Jugoimporta, i u drugoj godini poslovanja ostvari prihod od preko 6,5 milijardi dinara.

Pročitajte još...

Govoreći o ulozi Slobodana Tešića, Tadić je rekao da on nije mogao da dobije nijednu dozvolu u vreme dok je on bio predsednik Srbije.

„Tešić je u vreme naše vlasti bio pod sankcijama i nije dobio nijednu dozvolu za izvoz. Bio je pod međunarodnom istragom i tu smo informaciju smo dobili u međunarodnoj razmeni. To je očigledno i razlog zbog kog je bio finansijer SNS u vreme naše vlasti, a očigledno im je finansijer i danas“, rekao je on.

Boris Tadić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Tadić je ranije govorio o tome da je Vučić stavio namensku industriju u službu privatnog profita dugogodišnjeg finansijera svoje stranke – Slobodana Tešića.

„Slobodan Tešić je pre mojih mandata kršio pravila Ujedinjenih nacija trgujući oruzjem s krajnjim korisnicima koji su bili na crnoj listi. Stoga je i on bio na listi zabranjenih trgovaca i pod sankcijama UN. Naša vlada je to poštovala i nije mu dala nijednu dozvolu za izvoz. Radio je preko sistema povezanih preduzeća i međunarodna istraga je potvrdila da je na svim međunarodnim tržištima potplaćivao države službenike i bavio se kriminalnim radnjama. UN su posebno apostrofirale njegovu kriminalnu aktivnosti u Liberiji, gde je izvoz oružja bio zabranjen zbog unutrašnjih sukoba. U vreme naše vlade bio je pod potpunom poslovnom blokadom, jer je Srbija tada poštovala sve međunarodne bezbednosne obaveze i prvi put posle Milođevićevog režima postala izvoznik bezbednosti i zemlja koja se bori protiv globalnog kriminala i proliferacije oružja“, naveo je on.

Kako smo opet došli do Tešića

Da se nije srušio „Antonov“ u Grčkoj, javnost Srbije ne bi saznala za još jednog trgovca oružjem koji beleži astronomski rast u svom poslovanju. Za svega dve godine, firma Valir uspela je da od nule dođe do prihoda od oko 55 miliona evra u 2021. godine. Sve to su uspeli sa svega tri zaposlena, koliko je prijavljeno Agenciji za privredne registre.

Ftoot:REUTERS/Alkis Konstantinidis; KRIK.RS; Valir promo

Direktor tog preduzeća je javnosti potpuno nepoznat Mladen Bogdanović. Već sama činjenica da se neko tom brzinom probio u poslu izvoza oružja budi sumnju, a kada se samo malo „dublje zagrebe“ iskaču podaci koji jasno ukazuju na daleko ozbiljniju pozadinu i povezanost sa javnosti dobor poznatim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, jednim od finansijera Srpske napredne stranke.

Tešić i njegove firme, među kojima je najpoznatija Partizan Tech, kao i većina onih koji su povezani sa njim, su pod sankcijama SAD a bile su u nekom trenutku i pod sankcijama UN.

Povratak za vreme Vučićevog mandata

Tešićev povratak na veliku scenu poklopio se sa periodom kad je aktuelni predsednik Srbije, Aleksandar Vučić bio ministar odbrane, što potvrđuje i prisustvo Tešića na sastanku državne delegacije Ministarstva odbrane Srbije 2013. godine sa delegacijom iz Libije. Informaciju je otkrio Insajder.

O ulozi Tešića i njegovoj povezanosti sa predsednikom Srbije govorila je i potpredsednica SSP. Tepić je na jednoj od svojih konferencija za medije u Skupštini Srbije rekla da je bivši ministar odbrane, Aleksandar Vučić posredovao u poslu  između Libije i Tešića.

“Sastanak između delegacije Libije i Srbije pripreman je tako da je on samo naizgled međudržavni sastanak i da se između dveju država priprema posao trgovine oružjem. Međutim, Vučić je lično zahtevao da se u državnu delegaciju ubaci Slobodan Tešić i to potpuno mimo protokola. Da ironija bude veća, taj Slobodan Tešić se upravo tada nalazio na crnoj listi UN zbog sumnjive trgovine oružjem”, rekla je, između ostalog, Tepić.

BONUS VIDEO: Stefanović o padu aviona

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar