Boris Tadić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da francusko-nemački predlog za kosovsko pitanje nije prihvatljiv jer svaki plan koji se oslanja na model dve Nemačke "nije primeren za slučaj Kosova".

Tadić je u intervjuu za Albanian Post, kako je saopštila SDS, kazao da se u modelu dve Nemačke govori o jednom narodu koji je privremeno i veštački podeljen u dve države, kao i da Nemačka danas slavi dan kada su se ujedinili, a ne kada su se razdvojili.

Istakao je da je Srbija punopravna članica UN i da se status Srbije u toj međunarodnoj instituciji ne može porediti s Istočnom ili Zapadnom Nemačkom pre no što su postale punopravne članice, te je to „apsolutno neuporediva situacija“.

„Ne podržavam nijedno rešenje kojim Srbija gubi u miru ono što nije izgubila u ratu. To znači da ne podržavam nikakvo priznanje nezavisnosti Кosova, eksplicitno ili implicitno. Čvrsto verujem da je kompromis moguć i bez toga, kao što je i predstavljeno u mom planu za Kosovo – Planu četiri tačke“, kazao je Tadić.

Na pitanje o tome kako vidi dijalog Beograda i Prištine, Tadić je ocenio da je od 2012. godine dijalog bio „samo teatar za domaće političke poene obe strane“.

„Već deceniju dijalog nije ispunjen stvarnim rešenjima, već brojnim manipulacijama javnim mnjenjem. Nakon svake runde obe strane slave svoje pobede nad drugom stranom, umesto da pronadju prostor za zajedničku pobedu“, istakao je on.

Po njegovim rečima, dijalog bi trebalo da bude usmeren na predstavljanje realnosti na terenu, a ne na političke poene u domaćem biračkom telu.

„Nažalost, možda smo bliže sporazumu nego ikada, ali smo istovremeno dalje nego ikada od pravog rešenja. Nije mudro gurati politička rešenja izvan realnosti, a slučaj Ukrajine daje tragičan dokaz za to o čemu govorim. I iskustvo našeg regiona nas uči da manipulacije i sinhronizovana propaganda donose korist samo režimima, a velike cene gradjanima i miru“, naveo je on.

Na pitanje o eventualnom uvodjenju sankcija Srbije Rusiji, Tadić je kazao da sankcije kao političko sredstvo ne podržava, ukazavši da Rusija jeste započela rat u Ukrajini i da nema sumnje da je vojna agresija Rusije na Ukrajinu potpuno neprihvatljiva i da ima katastrofalne posledice, ali da je činjenica da je rat započet „na temelju kosovskog presedana koji je dizajnirao i implementirao Zapad“.

„U tom smislu, Zapad je zbog dvostrukih standarda odgovoran i za početak rata u Ukrajini i zato smatram da nema rešenja bez revizije presedana koji je Zapad napravio u slučaju Kosova. Ključni Putinov argument za početak rata je upravo Kosovo, tako da je licemerno govoriti o Putinu, a ne govoriti istovremeno i o podršci Zapada nezakonitom jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova“, smatra Tadić.

Bonus video: Francusko-nemački predlog o rešenju za Kosovo prilika da obe strane proglase pobedu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare