Hašim Tači dolazi u zgradu Tužilaštva u Hagu
Hašim Tači Foto:Tanjug/AP Photo/Phil Nijhuis

Kosovski predsednik Hašim Tači nakon šest sati ispitivanja napustio je prostorije Specijalnog tužilaštva u Hagu, a saslušanje će biti nastavljeno u utorak, piše Koha.

U kratkoj izjavi medijima nakon izlaska iz Specijalnog tužilaštva Tači je potvrdio da će saslušanje biti nastavljeno.

„Danas sam čuo razmenu različitih tehničkih podataka između advokata i tužilaca, pitanja tehničkog karaktera i početna pitanja tužilaca o stvarima vezanim za OVK, a nastaviće se sutra“, rekao je Tači.

Predsednik Kosova se, po izlasku iz Tužilaštva, medijima obratio samo na albanskom jeziku, za razliku od obraćanja prilikom dolaska, kada je govorio na engleskom, prenosi Kosovo onlajn.

Advokat Koci: Očigledno da se Tači ne brani ćutanjem

Advokat Arijanit Koci izjavio je danas da to što se predsednik Kosova Hašin Tači nalazi više od pet sati u prostorijama Specijalizovanih veća i tužilaštva u Hagu, radi saslušanja povodom optužnice koja ga tereti za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, može biti pokazatelj da se ne brani ćutanjem.

„Ako se brani ćutanjem, brzo se završava“, rekao je Koci i dodao da je očigledno da Tači ne ćuti jer, kao navodi, nema logike da sedi pet sati i ne razgovara.

Advokat Kuštrim Paljuši rekao je da na osnovu izjave koju je Tači dao nakon napuštanja Specijalnog suda u Hagu, podrazumeva se da je on saslušan kao osumnjičeni.

U emisiiji „Raport“ na KTV Paljuši je istakao da Tači nije ništa eksplicitno rekao, ali da se i iz te njegove izjave ipak može nešto zaključiti, prenosi Koha.

On je naglasio Tačijevu izjavu da ga je tužilac pitao o aktivnostima Oslobodilačke vojske Kosova, istakavši da to sugeriše da je on saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Dodao je da tako nešto navodi da se postavi pitanje zašto bi trebalo da bude saslušan kao osumnjičeni, kad je optužnica već podignuta.

„I tu postoji razlog. Pretpretresni sudija je optužnicu vratio na dopunu, tražeći od tužioca da razgovara sa Tačijem, pre nego što bude predao optužnicu“, ocenio je Paljuši, prenosi Kosovo onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare