Foto:EPA-EFE/VASSIL DONEV

Predsednik Kosova Hašim Tači stigao je u zgradu Specijalizovanih veća i tužilaštva u Hagu gde traba da bude saslušan povodom optužnice koja ga tereti za niz ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiju.

Pred ulazak u sud Tači je rekao da se borio za nezavisno i slobodno Kosovo, „zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona“, te da je spreman da se suoči sa novim izazovima i trijumfom za svog sina, porodicu, narod i svoju državu, preneli su prištinski mediji.

„Niko ne može prepisati istoriju. Ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu i pravdu. Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu i na to sam veoma ponosan. Odredište Kosova je članstvo u EU, NATO i trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama „, rekao je Tači.

Prištinski mediji javljaju da ga je ispred sedišta suda sačekalo nekoliko desetina Albanaca koji su protestirali protiv optužnice, koja zajedno sa njim tereti i lidera PDK-a Kadrija Veseljija i druge.

Albanci koji su ga dočekali nose razne transparente i skandiraju Tačiju, prenosi Koha di tore.

Optužnica protiv Tačija podignuta je 24. aprila i sada se nalazi kod sudije, zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žetve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti objavio je izveštaj Saveta Evrope u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zlocine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine.

Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbenosti žrtava i svedoka predstojećih postupaka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar