Petković: Tači da kaže kad će Zajednica srpskih opština

Podeli:
Petar Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za dijalog Beograda i Prištine bi bilo korisnije da je Hašim Tači specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka informisao kada će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština, umesto što mu je izneo spisak želja i maštarija o "međusobnom priznanju" i članstvu samoproglašenog Kosova u UN, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kandidovanje tema koje nisu u sferi realnog neće pomoći da se dijalog pomeri sa mrtve tačke, i jedini način da proces normalizacije odnosa bude nastavljen, ne samo formalno već i suštinski, jeste da Priština ispuni svoje obaveze preuzete pre sedam i po godina i konačno prestane da opstruira formiranje ZSO.

Budući da gospodin Lajčak posle razgovora nije učestvovao u Tačijevom propagandnom programu, ostali smo uskraćeni za informaciju kako EU reaguje na činjenicu da Prištini ništa ne znače ni potpisi na sporazume niti data reč, ali veoma brzo ćemo to saznati.

Beograd ostaje iskreno i nedvosmisleno opredeljen za dijalog, ali produktivnog dijaloga ne može biti sa nečasnim i nekredibilnim sagovornicima, i siguran sam da ćemo naići na razumevanje naših evropskih partnera.

Priština mora da omogući formiranje ZSO sa svim onim nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima, jer, osim što ni mi ni predstavnici EU nemamo vremena za hirove Prištine, ni srpski narod na Kosovu i Metohiji nema više volje ni snage da trpi zanemarivanje i nipodaštavanje od strane albanskih političkih struktura.

Komentari

Vaš komentar