SzS: Saglasni smo sa Kostićem da je potreban dijalog

Politika 23. maj. 202013:56 > 14:05
Podeli:
Foto: promo

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je danas da je saglasan sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimirom Кostićem o nužnosti dijaloga u društvu, objavljenog u autorskom tekstu u nedeljniku NIN.

„Tekst smo razumeli kao javni apel i cenimo činjenicu da je prvi put neko iz jedne nacionalne institucije poslao takvu trezvenu poruku“, navodi se u saopštenju SzS.

SzS je kazao da je saglasan sa konstatacijom Кostića o tome da „nema nevinih“, ali i da je „odgovornost prvenstveno u rukama onih koji su na vlasti“.

„Uvek smo bili spremni na ozbiljne razgovore o svim temama, pogotovo na one koji bi doveli do slobodnih izbora i oslobađanja medija i na taj način stvorili uslove za izlazak društva iz krize. Nažalost takvih razgovora nije bilo, pa čak ni na teme oko prevazilaženja ustavne, političke i ekonomske krize nakon pandemije korona virusa“, dodaje SzS.

Takođe, saglasni su i sa mišljenjem Кostića da broj glasova „ne sme da bude alibi za sva postupanja kojima smo svedoci, a pogotovu ne za nasilje“ i da to mora da važi za sve.

„Posebno delimo utisak Кostića da su građani Srbije ‘ostali bez demokratske kondicije i vere u institucije, u višepartijski politički život i smisao ličnog učešća u njemu’ i očekuju da nam ‘neko sa strane donese rasplet ili rešenje, jer od nas više ništa ne zavisi’. Smatramo to opasnim stanjem društva, jer nas to dovodi u osećaj podaništva i nečije kolonije“, piše SzS.

Istakli su da je baš zbog toga nužan i hitan dijalog vlasti i opozicije, „ali ne ‘pro forme’, da bi se zadovoljio neko sa strane, već da bi se izbegao scenario koga se pribojava akademik Кostić“.

Komentari

Vaš komentar