Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od odluke Narodne stranke zavisiće i da li će poslanici iz redova Saveza za Srbiju učestvovati na sednici Skupštine, koja će biti održana najverovatnije u utorak. Izvesno je da se u skupštinske klupe posle pauze vraćaju pojedini parlamentarci koji su sada članovi pokreta Srbija 21, a sednici će prisustvovati i poslanici SMS-a, LSV-a i LDP-a.

Predsednica Skupštine Maja Gojković danas je izjavila da će na sednici Skupštine biti razmatrano 45 tačaka dnevnog reda. Očekuje se da će Vlada u toku dana dostaviti sve neophodne predloga odluka, a sutra će Gojković održati kolegijum sa potpredsednicima Skupštine, nakon čega će sve biti poznato.

„Danas je sednica Vlade Srbije koja će Skupštini uputiti predlog odluke o potvrđivanju odluke o uvođenju vanrednog stanja, kao i predlog zakona o potvrđivanju svih uredbi koje su dosad donete. Kada to bude stiglo, po Poslovniku ću zakazati sednicu“, rekla je danas predsednica Skupštine.

Na sednicu će moći da dođe i oko 25 poslanika starijih od 65 godina, ukoliko to budu želeli, a i dalje je neizvesno da li će se u Skupštini pojaviti članovi stranaka koje su deo koalicije Saveza za Srbiju. Sve će zavisiti od stava Narodne stranke, koji bi trebalo da bude poznat danas.

Dejan Nikolić, potpredsednik Demokratske stranke, kaže za Nova.rs da je na jučerašnjem sastanku stranka donela odluku da prisustvuju sednici Skupštine, ukoliko ostale partije iz opozicije koje su najavile bojkot izbora budu za to.

„Videćemo kako će to izgledati. Moguće je da ćemo ući na sednicu Skupštine, kada se bude govorilo o vanrednom stanju. Narovno, pod uslovom da se sa tim slože i ostale stranke opozicije“, kaže Nikolić.

Kako saznajemo, isti stav imaju i u Socijaldemokratskoj stranci Borisa Tadića, ali o tome za naš portal konkretnije nisu želeli da govore.

„Odluka o učestvovanju na sednici biće doneta unutar opozicije, kao što smo i odluku o bojkotu Skupštine doneli zajednički. Ukoliko na nivou opozicije odlučimo da je svrsishodno i neophodno da opozicija učestvuje na toj sednici i poslanici SDS-a će učestvovati“, navode u SDS za Nova.rs.

Sednici parlamenta verovatno će prisustvovati i poslanici Liberalno demokratske partije. Nataša Mićić, funkcionerka te stranke, navode da o tome nisu razgovarali, ali da nisu ni bojkotovali Skupštinu.

„Pretpostavljam da ćemo ići“, dodaje Mićić.

Svi poslanici iz redova Ujedinjene demokratske Srbije, koalicije pokreta Srbija 21, LSV-a i SMS, takođe bi trebalo da dođu na sednicu. Tatjana Macura, predsednica SMS-a, kaže da poziv od predsednice Skupštine još nije stigao i dodaje da u vreme vanrednog stanja ne važe rokovi za to.

„Bilo bi dobro da poziv dobijemo bar 24 sata ranije. Na sednicu će doći svi poslanici koji su inače kandidati na našoj listi za parlamentarne izbore“, navodi Macura za Nova.rs.

Za sednicu Skupštine Srbije važiće i posebna pravila. Predstojeće zasedanje održaće se pod posebnim uslovima u pogledu zdravstvenih aspekata, pa će tako poslanicima na ulazu u parlament biti merena temepratura, moraće da dezinfikuju obuću i ruke, a dobiće zaštitne maske i rukavice. Sednica će biti doržana u velikoj sali, a poslanici će biti sedeti na svakom drugom mestu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare