Pavle Bihali, Misa Vacic i Igor Bilbija
Foto:N1/E-Stock/Dušan Milenković/Filip Krainčanić/Nova.rs

Diskriminacija, nasilje, targetiranje ljudi deo su standardnog opusa Levijatana, ali i Srpske desnice i Srbske časti. Vlast ne samo da ignoriše njihovo delovanje, već ih i direktno podržava, što kroz ustupanje prostorija za njihove pokrete, tako i kroz praštanje krivičnih dela i obezbeđivanje finansijskih sredstava

Umesto da ispita delovanje ultradesničarskih organizacija koje godinama divljaju po Srbiji šireći opasnu i destruktivnu politiku, vlast Srpske napredne stranke je svojom podrškom dala vetar u leđa pokretima čije se delovanje u dobroj meri oslanja na veličanje pogubne ideologije. Njihovo nasilje ostaće nekažnjeno, sve dok na terenu ispunjavaju zadatke vlasti, a to su pre svega napadi na opoziciju i neistomišljenike.

Levijatan Kragujevac
Levijatan pokušao da prekine KZN Marinike Tepić u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Samo u poslednje dve nedelje članovi Levijatana su napali lidera PSG-a Pavla Grbovića i pokušali da spreče konferenciju potpredsednice SSP-a Marinike Tepić. Sve to rade bez posledica i uz prećutnu podršku vlasti.

Bogat arsenal: Diskriminacija, nasilje, targetiranje …

Diskriminacija, nasilje, targetiranje ljudi, deo su standardnog opusa Levijatana, ali i Srpske desnice i Srbske časti, organizacija koje pribegavaju mržnji i širenju netrpeljivosti.

Za to vreme vlast ne samo da ignoriše njihovo delovanje, već ih i direktno podržava, što kroz ustupanje prostorija za njihove pokrete, tako i kroz praštanje krivičnih dela i obezbeđivanje finansijskih sredstava.

Zauzvrat, ovi pokreti, kojima borba za zaštitu nacionalnih interesa i briga o kućnim ljubimcima služi isključivo da zamaskiraju svoju fašističku prirodu, rade najprljavije poslove za režim na terenu.

Levijatan Kragujevac
Levijatan pokušao da prekine KZN Marinike Tepić u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

To se moglo videti i u sredu tokom konferencije opozicione političarke, Marinike Tepić. Naime, vozilo sa oznakom Fondacije Levijatan beogradskih registarskih tablica i još dva automobila kragujevačkih registracija jakim sirenama su pokušali da ometaju obraćanje Tepić građanima Kragujevca.

Međutim, umesto sprečavanja ove opozicione političarke da govori, oni su blokirali saobraćaj u strogom centru grada, čime su izazvali gnev Kragujevčana.

Da je jedan od osnovnih zadataka Levijatana da progoni protivnike režima, moglo se videti i pre manje od 10 dana kada su osnivač ovog pokreta Pavle Bihali i još trojica članova napali lidera Pokreta slobodnih građana, Pavla Grbovića. U izjavi datoj portalu Nova.rs, Grbović je ispričao da se incident dogodio u centru Beograda, pred većim brojem svedoka. On je slučaj prijavio policiji.

Pročitajte još...

„Oni su do sada imali neskrivenu podršku države zbog čega ne očekujem da će ta ista država sada zaštititi mene, upravo suprotno, očekujem da se ovakvi incidenti ponove“, ocenio je Grbović.

Slično iskustvo sa ovim pokretom imao je i njegov prethodnik na čelu PSG-a Sergej Trifunović. Naime, tokom julskih protesta prošle godine Trifunovića je nepoznata osoba udarila fotoaparatom u glavu, a on je kasnije medijima objasnio da je u pitanju član Levijatana.

Dokaz da postoji veza između Levijatana i SNS-a je slučaj Filipa Radovanovića, Obrenovčanina koji je u maju prošle godine upao automobilom u Prihvatni centar za migrante u tom mestu. Radovanović je u opštini Obrenovac bio zaposlen kao predsednik Komisije veća za saradnju sa omladinom i udruženjima, kao kadar SNS-a.

Mrdalj: Služe Vučiću kako bi bio glas razuma

Politikolog Mladen Mrdalj rekao je za dnevni list „Nova” da je očigledno da su predstavnici ovih organizacija eksponenti vlasti.

Foto: Ivan Dinić/NOVA S

„Ako oni ne kritikuju vlast i samo se usmeravaju na opoziciju, šta ima tu da se sabira i oduzima. Oni teraju opoziciju u nemoguću stvar – da se žale državnim organima koje Vučić kontroliše kako bi ih zaštitili od onih koje takođe Vučić kontroliše. Time oni sebe delegitimišu“, naglašava Mrdalj i dodaje da su ultradesničarske organizacije potrebne predsedniku Srbije kako bi sebe predstavio kao glas razuma.

Građani imaju strah od nasilja. Kad ultradesničari izazivaju nasilje, Vučić se predstavlja kao neko ko obezbeđuje stabilnost i mir. To je jedna perfidna strategija na koju opozicija trenutno nema odgovor.

Ništa manje za Levijatanom ne zaostaje ni organizacija Srbska čast koja je više puta uzimala „zakon u svoje ruke“, upadala na tuđe posede i bez ovlašćenja oduzimala stvari.

Vođa ove organizacije je Bojan Stojković, koji je široj javnosti postao poznat nakon snimka otimanja zlostavljanog konja od jedne romske porodice, dok je drugi, Igor Bilbija, hapšen zbog reketiranja i organizovanog kriminala.

Miša Vacić bio zaposlen u Vladi Srbije
Uz Levijatan, neskrivenu podršku režimu daje i osnivač Srpske desnice, Miša Vacić. Svojevremeno je bio zaposlen u Vladi Srbije, odnosno u Kancelariji za KiM, da bi potom osnovao političku organizaciju čije se delovanje bazira na pretnjama nacionalnim manjinama, opoziciji, propagiranju fašističke ideologije i agitovanju za režim. Vacić je nedavno među prvima potpisao peticiju za „odbranu ugleda predsednika Srbije Aleksandra Vučića od medijskog rata“.

 

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare