Foto: TANJUG/RADE PRELIC/bg/SAVA RADOVANOVIC/Srdjan Stevanovic/Pedja Milosavljevic/Starsportphoto/Privatna arhiva/Arhiva

Borba države sa organizovanim kriminalom u punom je jeku. Takav bar utisak ostavljaju sva hapšenja, saslušanja, sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i naknadne konferencije za novinare sa zastrašujućim fotografijama odsečenih glava i delova tela. Jer, javnost treba da zna sa čime se država uhvatila u koštac. Da li je javnosti išta tu jasno, nije sasvim sigurno. Razmrsiti klupko u kome su se našli do juče najverniji saradnici režima i onih sa mračne strane, koji otimaju, muče i ubijaju - nije ni malo lako čak ni onima koji su dobro upućeni. Kakva je veza između Veljka Belivuka, Aleksandra Kajmakovića, Dijane Hrkalović, Slaviše Kokeze, Novaka Nedića, Gorana Papića i Nebojše Stefanovića i na koji način su oni na kraju krajeva povezani sa Aleksandrom Vučićem i pokušajem njegove likvidacije, možda će se jednom saznati. Na nama je da bar pokušamo da raspetljamo ovo vrzino kolo.

Sve je krenulo objavljivanjem informacije da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića neko prisluškivao i da to ima nekakve veze sa Ministarstvom unutrašnjih poslova koje je u vreme ove nezakonite radnje vodio Nebojša Stefanović.

Zatim je uhapšen Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja.

I tu se sve zamrsilo. Prisluškivanje i likvidacije postaju zapravo jedna velika afera i počinje borba države sa organizovanim kriminalom, u kojoj se simbolično rečeno „kotrljaju glave“ i to na konferencijama za štampu predsednika Srbije u udarnom terminu.

Veljko Belivuk kao početna tačka

Veljko Belivuk, vođa navijača Partizanove navijačke grupe „Principi“ (nedašnja „Janjičari“), uhapšen je zajedno sa grupom saradnika, pod sumnjom da su izvršili teška krivična dela, koja podrazumevaju otmice i ubistva.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Karijeru navijača počeo je u “kraju”, na tribini FK Rada na Banjici, u “Junajted Forsima”, odakle je sa nekoliko bliskih kolega odlučio da pređe na južnu tribinu i tako postane navijač kluba iz Humske ulice. Uporedo je razvijao i karijeru obezbeđenja na splavovima. Do prekretnice u njegovom životu dolazi nakon susreta sa Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, a koji po svedočenjima upoznatih, datira još od 2007. godine. Belivuk se posebno isticao u borbama i obračunima. Ima poduži dosije zbog različitih krivičnih dela, a najčešće je reč o prijavama za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda. Na čelu grupe “Janjičari” našao se nakon likvidacije Aleksandra Stankovića, koji je ubijen 2016. godine nedaleko od Centralnog zatvora. Sudilo mu se zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića, a koje se dogodilo na šinama u centru Beograda, međutim, on je pravosnažno oslobođen sumnji za pomaganje.

U središte pažnje javnosti dolazi nakon hapšenja, početkom februara, naročito zbog toga što se često dovodio u kontekst saradnika vlasti, te su se u medijima objavljivale i fotografije pripadnika njegove grupe, koji su učestvovali u obezbeđivanju prošlogodišnjih protesta u Beogradu.

Kajmaković otkrio veze sa SNS 

Zatim slede i druga zanimljiva privođenja, ali i otkrivanje imena bliskih vlasti koje su sarađivale sa Belivukom. Pogotovu nakon hapšenja Aleksandra Kajmakovića, zvanog Aca Bosanac.

Foto: Instagram/aleksandar_kk

Reč je o suvlasniku više beogradskih restorana i klubova, a uhapšen je zbog sumnje da je sarađivao sa Veljkom Belivukom.Važi za desnu ruku, odnosno najbližeg saradnika Predraga Rankovića zvanog Peconi, vlasnika televizije “Hepi, koji je pre nekoliko godina ranjen u napadu u hotelu u centru Beograda. Sve svoje poslove obavlja preko nekoliko firmi, a najpoznatija je “Eureka” čiji je stoprocentni vlasnik. Uhapšen je u svom restoranu „Kasina“.

Detalji svedočenja Kajmakovića nekako su nalazili put do medija, pa je tako u javnost procurila informacija da je do poslovnih odnosa sa Veljkom Belivukom, došao preko višegodišnjeg poznanstva sa predsednikom Fudbalskog saveza Slavišom Kokezom, koji godinama unazad važi za jednog od ljudi bliskih SNS i Aleksandru Vučiću.

Kokeza prvi pao 

Kajmaković je, kako su pisali mediji, istakao da ga je Kokeza 2016. godine više puta kontaktirao i ubeđivao da obezbeđenje “Kasine” na Terazijama preuzmu navijači Partizana.

„Rekao mi je da imaju najbolje obezbeđenje, da mogu da spreče dolazak kriminalaca i da neće biti problema sa navijačima“, rekao je navodno Kajmaković, a preneli su mediji.

Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Kokeza je u vezi sa ovim sasluđan, ali je odbio poligraf, o čemu je govorio i Vučić.

„Ne mogu da poverujem da je on učestvovao u tome, tog čoveka dugo poznajem i nikada u to neću poverovati, ali je čudno to sa poligrafom“, rekao je ovim povodom Vučić.

Kokeza se naknadno branio da mu je sudija Višeg suda Aleksandar Stepanović savetovao da odbije poligraf, što je iz suda demantovano.

Povratak u igru Dijane Hrkalović 

Govorio je Kajmaković i o vezama sa bivšom državnom sekretarkom Dijanom Hrkalović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bogata biografija i brzi uspon. U njoj se, između ostalog, navodi da je u Bezbednosno – informativnoj agenciji (BIA) radila do 2014. godine na operativnim poslovima i stekla specifična znanja neophodna za bavljenje poslovima bezbednosti. Na gradskim izborima 2012. godine, kao 12. na listi Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolilć izabrana je za odbornicu u Skupštini Beograda. Poslove zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojše Stefanovića obavljala je od 2014. do 2015. godine. Od 2015. nalazila se na mestu sekretara Uprave kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Dok je bila sekretarka UKP-a, Nezavisno udruženje novinara Srbije, podnelo je krivičnu prijavu protiv nje i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, zbog sumnje da su nezakonito prisluškivali novinare. Prijava nije dobila epilog.

Dovodila se i u vezu sa Aleksandrom Stankovićem, Saletom Mutavim.

Na dan opštinskih izbora u Lučanima, kad je već bila državna sekreatrka MUP, u lokalnoj policijskoj stanici imala je verbalni duel sa jednim od lidera Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem. Obradović je zajedno sa grupom građana došao u stanicu po Lazara Đurovića, kandidata Saveza za Srbiju, koji je u tom trenutku bio na saslušanju. Usledilo je obrazloženje Nebojše Stefanovića da je tamo bila po njihovom nalogu, zatim je nudio i ostavku Vučiću. Ministarstvo unutrašnjih poslova. međutim, 29. maja 2019. objavljuje saopštenje u kojem se navodi da Hrkalović više neće obavljati ovu funkciju.

Kad je otkrivena afera prisluškivanja predsednika, pozvana je na saslušanje, ali je odbila poligraf. Drugi put, nedavno, ovaj pokušaj opet nije urodio plodom – jer je bila bolesna.

Kakva je uloga genseka Vlade? 

Kao saradnik Veljka Belivuka spominjao se i generalni sekretar Vlade Novak Nedić.

Profesor Pravnog fakulteta i sad već bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić rekao je u „Utisku nedelje“ da je iza navijačke grupe „Janjičari“, na čijem čelu je bio ubijeni Aleksandar Staković, zvani Sale Mutavi, stajao aktuelni generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Nedić je jedan od političkih funkcionera aktuelne vlasti koji se godinama unazad dovodi u vezu sa navijačkim grupama, pre svaga Janjičarima. Nedićev dolazak u Partizan poklapa se sa periodom kada je navijačka grupa Janjičari, koju je predvodio osuđeni kriminalac Aleksandar Stanković, nasilno preuzela tribine. Stanković poznat pod nadimkom Sale Mutavi, u međuvremenu je ubijen.

Na pitanje Nova.rs da prokomentariše Vuletićeve optužbe Nedić nije želeo da odgovori. Sa druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ovim povodom da ne zna o čemu se radi i zašto je Nedić problem.

„Ja to nisam čula, ne znam gde ste vi čuli. Ja zaista to nisam čula. Nisam gledala „Utisak nedelje“, tako da nisam to čula, ali i da je neko drugi to čuo, to je sve u redu šta se priča u „Utisku nedelje“. Može da se priča šta god da se priča u bilo kojoj drugoj emisiji, to zaista nije nikakav dokaz, „rekla – kazala“ sa nečije strane, zaista nije nikakav dokaz, a i kada bi se Vlada izjašnjavala o svemu što se priča u svakoj emisiji, to ne bi bilo kraja tome i ne znam dal bi stigli da radimo nešto u interesu građana Republike Srbije, a ipak nam je to na kraju krajeva posao”, rekla je Brnabić.

Stefanović: Od uzdanice do „osumnjičenog“

Dok se sve ovo dešava, oči su uprte u ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, koji je u vreme prisluškivanja vodio resor policije, s tim da je samo prisluškivanje otišlo korak dalje i sada se dovodi u kontekst planova za likvidaciju Vučića.

Kako je i zašto od „Nebojše iz Beograda“, zagrljaja i poljubaca u glavu, poverenim funkcijama predsednika Skupštine, ministra, potpredsednika Vlade i sekretara Službe za nacionalnu bezbednost, postao čovek od nepoverenja, a u javnosti prepoznat kao neko ko stoji iza brojnih afera. Nebojša Stefanović na ovaj ili onaj način doveden je u vezu sa aferama Krušik, Jovanjica, prisluškivanje predsednika i hapšenje Veljka Belivuka.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sumnju dodatno podgreva i intervju koji je potpredsednik SNS Miloš Vučević dao Novostima, a u kojem otvoreno kaže da je pitanje za Tužilaštvo i nadležne organe da li je bilo Stefanovićevog učešća u stvaranju paralelnih struktura u Ministarstvu unutrašnjih poslova, da će se ubrzo saznati imena odgovornih i da među njima ima i ministara.

Na kraju imamo i jučerašnje hapšenje Gorana Papića, nekadašnjeg zamenika načelnika SBPOK-a. Određen mu je pritvor do 48 sati zbog, kako nezvanično saznajemo, zloupotrebe službenog položaja. Osumnjičen je da je zloupotrebio službeni položaj dok je bio na mestu zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Papić se, inače, spominje kao blizak saradnik Nebojše Stefanovića.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare