U Novom Sadu, na Petrovaradinu, večeras je svečano otvorena kuća bana Josipa Jelačića koja će biti data na korišćenje prestavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV).

Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, čime je ispunjeno ranije obećanje predsednika Aleksandra Vučića bivšoj hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović da će Srbija otkupiti rodnu Jelačićevu kuću i ustupiti je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Kući će, adaptacijom unutrašnjeg dela, biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je Jelačić u njoj živeo.

Kuća bana Jelačića je sastavni deo kulturnog dobra od velikog značaja, prostorne kulturno- istorijske celine gornje i donje Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem. U pitanju je jednospratni objekat na uglu Beogradske i Nazorove ulice u Petrovaradinu u kojem je urezana i godina gradnje „1745“. Proces obnove unutrašnjosti kuće kojim će biti vraćen njen izvorni izgled, kao u vreme kada je u njoj živeo Jelačić, nadziraće Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

„Rodna kuća bana Josipa Jelačića predstavlja jedan od najlepših primera gradnje u baroknom stilu u Novom Sadu iz 18. veka. Grad je još 2012. godine obnovio fasadu, prozore i krov, s obzirom na to da se radi o objektu koji je pod posebnim režimom zaštite i od velikog kulturnog značaja“, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Adaptacija kuće bi trebalo da bude završena do proleća sledeće godine.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.

Rođen je na današnji dan 1801. godine u Petrovaradinu, a umro je u Zagrebu 1859. godine. Hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji 16. oktobar obeležava kao nacionalni praznik.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

Predsednik Srbije rekao je prilikom svečanog otvaranja spomen-doma bana Josipa Jelačića da se samo dijalogom može doći do poverenja između Srbije i Hrvatske.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Dodao je da je Srbija krenula u realizaciju rešavanja konkretnih problema sa kojima su se Hrvati u Srbiji suočavali.

„Ljudi hrvatske nacionalnosti jesu građani naše zemlje“, kazao je Vučić i dodao da postoje važnija posla u budućnosti, a to su „da razumemo da samo dijalogom i čuvajući mir počnemo da gradimo poverenje između nas“.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je rekao da je primopredaja rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji važan trenutak u odnosima dve države.

Grlić Radman je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao spremnost i odlučnost kad je reč o poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji, kao i spremnost za „zastupanje Hrvata u pokrajinskom i lokalnim parlamentima u Srbiji onako kako je Hrvatska to uredila za srpsku manjinsku zajednicu“.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

„Otvorili smo novo poglavlje saradnje, prošlost gledamo različitim naorčarima, ali mi smo sada u sadašnjosti, moramo definisati budućnost. Upućeni smo jedni na druge“, kazao je Grlić Radman.

Obnavljanje kuće Josipa Bana Jelačića je veliki dan za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Srbiji i verujem da je ovo još jedan korak ka boljoj saradnji izmedu dve države, rekla je predsednica HNV-a u Srbiji Jasna Vojnić.

Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

„Vlada nam je darovala deo rodne kuće Bana Josipa, a mi smo dobili svoj kulturni i administrativni centar na ponos svih Hrvata iz Srema, Vojvodine i cele Srbije. Isti je osećaj kao u rodnim kućama Milutina Milankovića u Dalju i Nikole Tesle u Smiljanu“.

„Obećavamo da ćemo čuvati veru, jezik, kulturu i razvijati mostove izmedu dve države, na ponos oba naroda“, poručila je Vojnić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare