Ljubomir Simović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U intervjuu za dnevni list "Nova" akademik Ljubomir Simović govorio je o nedavno okonačnim izborima, na kojima je ubedljivu pobedu odneo aktuelni predsednik Srbije Aleksnadar Vučić i trenutnoj spoljnopolitičkoj poziciji naše zemlje.

On je dodao da je šef srpske države pobedio na izborima zahvaljujući svakodenvnoj propagandi kojoj je narod izložen, a ne zato što su građani “zadovoljni onim što imaju”.

Aktuelni predsednik Srbije odneo je ubedljivu pobedu na izborima u trci za prvog čoveka države. Da li vam to govori da je ovaj narod zadovoljan ovim što ima, ili je pak opijen propagandom?

„Kažete da je njegova pobeda ubedljiva. Kako da ne bude kad je sve u njegovim rukama, kad mu je sve na raspolaganju? Sve, od frižidera, iz kojih spektakularno izlazi pred šokiranu publiku, do televizija, na kojima govori kad hoće, koliko hoće, i o čemu hoće? Opozicija, izložena permanentnoj satanizaciji, marginalizovana je, i saterana u mišju rupu. A narod… Narod ne glasa za njega zato što je “zadovoljan svim što ima”, nego zato što je od jutra do mraka izložen propagandi, što je kontrolisan i ucenjen, i što je lakoveran, što veruje u njegovu priču da nam od Berlinskog kongresa nije bilo bolje, da je Srbija tigar u regionu, a da nas je on uveo u zlatno doba“.

A koliko to što ih trpimo može da nas košta u  ovoj situaciji kad Srbija mora da bira između Rusije i Zapada?

Ne bira Srbija. Bira jedan čovek, koji nikoga u Srbiji nizašta ne pita. Je li ikoga pitao kad je obećao Trampu da će našu ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalim? Da li je iko – premijerka, ministar inostranih poslova, Vlada, Skupština, predsednik Skupštine – da li je iko znao da će to Vučić obećati? Kad je pošao u Vašington, to verovatno nije znao ni Vučić, ali kad je seo u onu hoklicu pred Trampa… Neverovatno je kako, bar kod nas, neki ljudi, koji imaju ambicije da upravljaju državom, da vode državu, shvataju državni suverenitet. Toma Nikolić je u svoje vreme izjavi: “Ne bih imao ništa protiv da Srbija bude ruska gubernija!” To neverovatno shvatanje državnog suvereniteta nije nam smetalo da ga izaberemo za predsednika republike. Ali tim se ova priča ne završava. Kad je Putin boravio u Beogradu, Vučić mu se javno zahvalio: “Hvala vam što nam ne branite da uđemo u Evropsku uniju”. Ne čini li vam se da to nije mnogo daleko od one Tomine izjave?

Ceo intervju sa akademikom Simovićem pročitajte u novom broju dnevnog lista „Nova

***

BONUS VIDEO:  Šta je Vučić rekao u izbornoj noći

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar