Foto: Arhiva, Srđan Stevanović/Starsport

Lažne diplome svakako nisu izmislili funkcioneri Srpske napredne stranke, ali su ovaj mehanizam toliko razradili da je postao jedan od sinonima njihove vlasti. Dokle je cela ova priča otišla svedoči to što dokazani plagijat ministra Siniše Malog odlukom Upravnog suda sada to više nije, dakle falsifikovanje je odobreno. Baš kao i u slučaju bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, ministra Nebojše Stefanovića, guvernerke Jorgovanke Tabaković, poslanika Aleksandra Martinovića i Igora Bečića, novopečenog naprednjaka Aleksandra Šapića, zatim i koalicinog partnera SNS socijaliste Ivice Tončeva.

Pandorinu kutiju SNS iz koje svako malo izađe po neka falsifikovana diploma ili doktorat otvorio je bivši predsednik Tomislav Nikolić.

U predizbornoj kampanji 2012. godine Nikolić u emisiji na TV Prva, nije uspeo da odgovori na pitanje profesora Filozofskog fakulteta Jova Bakića na kom smeru je završio master studije.

“Ako vas interesuje moja diploma, pogledajte u arhivi fakulteta moje radove, a možete i da dođete kod mene kući, ako vas to toliko interesuje. Nisam završavao škole da bih se time hvalio. Kao da je za predsedničkog kandidata bitno kakvu je školu završio”, rekao je Nikolić.

Na tragu predsednikove diplome

Slučajem predsednikove diplome nastavila je da se bavi tadašnja funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. Nije uspela da dobije odgovor od privatnog novosadskog fakulteta da li je Nikolić kod njih stekao diplomu, iako je takav podatak naveden u njegovoj zvaničnoj biografiji. Jerkov je tada pozvala Nikolića da objasni građanima Srbije gde je diplomirao, sa kojom ocenom, kako se odlučio potom za fakultet na kojem je završio master studije i šta mu je bila tema master-rada.

Tomislav Nikolić Foto: Zoran Lončarević

Nikolićevu diplomu pokazala je ministarka Zorana Mihajlović. Prema onome što je tada objavljeno, Nikolić je Fakultet za menadžment završio 2007. u Novom Sadu, a nakon toga i master studije na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u istom gradu.

Zatim se pod lupom našao doktorat aktuelne guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. Prve informacije o tome da je guvernerkin doktorat lažan objavio je CINS, koji je 2016. objavio analizu. Kako su utvrdili više od 20 odsto teksta preuzeto je bez citiranja iz radova ekonomista ili akademaca i doslovno prepisanih pasusa bez navoda autora. Ipak, privatni Univerzitet “Educons”, na kome je doktorat odbranjen, kako navodi CINS, nije pokrenuo proceduru za proveru plagijata.

Istorijat Sinišinog doktorata 

Zatim su na red došli ministri Siniša Mali i Nebojša Stefanović.

Kad je Mali u pitanju, sve je počelo godinu dana nakon što je doktorirao. Zahtev da se tadašnjem gradonačelniku Beograda zbog plagijata ne dodeli titula doktora nauka predala je grupa od 330 akademika i univerzitetskih profesora u Rektoratu u Beogradu. Tražili su i da se pred Odborom za profesionalnu etiku pokrene postupak protiv mentora Ondreja Jaške i članova komisije Slađane Barjaktarević i Dragana Đuričina, pred kojima je Mali branio doktorsku disertaciju.

Siniša Mali Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Slučaj je tavorio sve do dolaska Ivanke Popović na čelo Beogradskog univerziteta, a njegovo razrešenje ubrzali su i studenti iz udruženja „1 od 5 miliona“, koji su 12 dana zaredom danonoćno blokirali zgradu Rektorata.

Siniša Mali najpre je tvrdio da je to bezočna laž, a zatim na svom Instagram profilu objavio sve diplome i priznanja koje je stekao tokom visokoškolskog obrazovanja u Srbiji i inostranstvu. Iz tog perioda ostaće upamćene i reči „da mu znanje niko ne može oduzeti“. Ipak, mimo svih očekivanja, doktorat Siniše Malog je pao, jer je na 51. stranici doslovno preuzimao tuđe tekstove, bez navođenja izvora, što je Univerzitet ocenio kao neakademsko ponašanje i proglasio ga nevažećim. Siniša Mali morao je da iz svoje biografije izbriše ono „dr“. Sve do unazad nekoliko dana kada Upravni sud donosi odluku da poništi rešenje Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da se Malog zbog plagijata ne prizna doktorat.

Ministar i nepostojeći fakultet 

Nekako podudarno sa Malim, nastala je i afera oko diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Savez za Srbiju optužio je, naime, ministra Stefanovića za krivično delo falsifikovanja, jer je na beogradskom fakultetu Megatrend nostrifikovao diplomu koju je stekao u Velikoj Britaniji u školi koja ne postoji.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarstvo prosvete je odbilo njihov zahtev da se ispita Stefanovićeva diploma i taman kad je izgledalo da je slučaj zabašuren, nogu ministru, iako nenamerno, postavio je vlasnik Megatrend univerziteta Mića Jovanović. U pokušaju da skine ljagu sa imena svog univerziteta, Jovanović je agenciji Tanjug pokazao studentski dosije Nebojše Stefanovića.

Kako je Tanjug tada naveo, iz dokumentacije se može videti da je Stefanović upisao Megatrend International Expert Consortium Limited 1995. godine, na smeru „Biznis i menadžment“, da je slušao predavanja, polagao ispite, diplomirao i preuzeo diplomu 2004. godine. To bi možda i bilo u redu da nedugo nakon ovog objašnjenja Miće Jovanovića, nije utvrđeno da na prijavljenoj adresi u Londonu nema dokaza da je firma Megatrend iz Velike Britanije ikada imala prostorije, predavanja, profesore, studente… Da stvar bude gora, inostrani profesori čija su se imena nalazila na spisku predavača, počeli su da demantuju bilo kakvu vezu sa ovim univerzitetom.

Falsifikati Martinovića i Bečića 

Bivši poslanik Demokratske stranke Balša Božović razotkrio je i prevaru oko doktorata poslanika SNS Aleksandra Martinovića. On je, naime, u periodu od 2005. do 2009. godine šest puta objavio jedan isti naučni rad, samo pod drugačijim naslovom i tako stekao pravo da doktorira. Komisija Pravnog fakulteta u Novom Sadu, međutim, praktično je oprostila ovu krađu Martinoviću, jer je to uradio godinu dana nakon što je usvojen Kodeks o akademskoj čestitosti.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Svojevremeno je tema medija bila i lažna diploma Ekonomskog fakulteta u Subotici, koja se našla u rukama poslanika SNS Igora Bečića, a zbog čega je, kako su pisali mediji, protiv njega podneta krivična prijava opštinskom javnom tužiocu.
Svojevremeno je Peščanik objavio da je i veliki deo doktorske disertacije najnovijeg člana SNS Aleksandra Šapića zapravo prevod sa engleskog delova knjige “Selling and Sales Management”.

Tončevu upitna i srednja škola

Diskutabilna je bila i diploma socijaliste Ivice Tončeva. Ali ne samo fakultetska, već i srednjoškolska. Tončev je, kako se navodi u izveštaju inspekcije urađenom na zahtev novinara Pištaljke, 1986. godine u Surdulici završio školu za automehaničara, a zatim 1988. navodno završio srednju Ekonomsku školu “Mileva Vuković“ u Peći i na osnovu te sporne diplome 1994. upisao Megatrendov fakultet u Londonu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Međutim, to nije jedina njegova diploma. Blic je svojevremeno objavio faksimil njegove diplome Građevinskog fakulteta Univerziteta u Prištini iz 1998. godine. Međutim, Univerzitet u Prištini tvrdi da u svojim evidencijama nema Ivice Tončeva ni njegove diplome Građevinskog fakulteta. Na zahtev novinara Pištaljke Republička prosvetna inspekcija je od Univerziteta u Prištini (izmešten u Кosovsku Mitrovicu) zatražila i dobila obaveštenje da njihov rektorat ne poseduje evidenciju o izdatim diplomama od školske 1991/92. godine, u kojoj se nalazi diploma izdata na ime Tončev (Stojana) Ivica, kao i da objavljena diploma nije validna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare