Foto: NOVA S/Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr / Arhiva

Igor Todorović, dizajner i lični stilista predsednika Vučića, novi je član Upravnog odbora Muzeja primenjene umetnosti. Možda zvuči neobično, ali zapravo nije, jer modni stilista ima veze sa muzejima taman onoliko koliko bivši ministar vojni i vozač Jorgovanke Tabaković ima sa "Poštom" ili vlasnik lanca hotela sa putevima i građevinom.

Igor Todorović je poznati beogradski dizajner, ali i lični stilista predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Odluka o  njegovom postavljenju doneta je pre četiri dana na sednici Vlade Srbije i objavljena je u Službenom glasniku. Todorović je tako postao jedan od pet novoizabranih članova UO Muzeja primenjene umetnosti. On je inače jedan od najangažovanijih srpskih dizajnera, a široj javnosti postao je poznat kada je obelodanjeno da stilizuje Aleksandra Vučića.

Finansista na čelu Pošte

Po istom principu, na čelo „Pošta Srbije“ – javnog preduzeća koje je nekoliko godina unazad u dubiozi koja povremeno kulminira protestima zaposlenih – stigao je bivši ministar vojni, bivši ministar rada Zoran Đorđević.

Šta je Đorđevića preporučilo na ovo mesto nije poznato. Nova.rs je podsetila da je još 2012. godine departizacija javnih preduzeća bila je jedno od krupnijih obećanja koalicije koja je tada došla na vlast. Uprkos upozorenjima i kritikama iz EU, Đorđević nastavlja neslavnu tradiciju političkog postavljanja v.d. direktora, bez sprovedenog konkursa. Da je, ipak, u pitanju vanserijski dobar kadar – ni po jada. Ali nije: njegov mandat na čelu ministarstva za rad i socijalna pitanja u korona krizi obeležila je katastrofa u domovima za stare i drugim specijalizovanim ustanovama.

Zoran Đorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Osim toga, uspon ministra Đorđevića je misterija po sebi. Ili je, bolje rečeno, dokaz nedostatka kadrova u SNS.

Toma Mona – stručnjak za puteve

Među tim kadrovima je odnedavno i Tomislav Momirović, naslednik imperije „Mona“ na privremenom radu u Vladi Srbije, na mestu ministra infrastrukture i saobraćaja.

Toma Mona, kako ga od milošte zovu na društvenim mrežama, pre karijere u izvršnoj vlasti brižljivo je gradio karijeru na Tviteru. Poznat je kao čovek koji je izazvao pravi haos na društvenim mrežama kada je „kukao“ da njegova kompanija finansijski ne može da izdrži pritisak korone, te da će morati da deli otkaze radnicima.

Foto: NOVA S

Njegov kratki mandat za sada je obeležila neverovatna odanost šefu Vučiću i primetna bahatost u ophođenju prema podređenima. Kada se predsednik nedavno požalio naciji da pojedini ministri ne rae dovoljno, ministar saobraćaja je sam pao na mač i rekao „Jeste, usporili smo“. A onda je dodao pregršt primera u kojima je izgarao na poslu – rani jutarnji dolasci vikendom, čak i kada ima ranije zakazane obaveze, na primer.

Da bi dokazao koliko je vredan, pred kamerama je „izribao“ direktora Drobnjaka, a kad su se kamere ugasile opsovao između 10 i15 puta za manje od minut.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare