Foto: Shutterstock

Zbog problema sa tablicama, administrativni prelazi na Jarinju i Brnjaku su danima blokirani, a sutra će se u Briselu tim povodom sastati Petar Petković i Besnik Bislimi, glavni pregovarači iz Beograda i Prištine. Diplomata Zoran Milivojević ne očekuje da će na tom sastanku biti postignut sporazum oko tablica, ali navodi da je smisao tog dijalog da se on deblokira i da se ROSU povuku sa administrativnog prelaza, te da zbog učešća američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara možemo očekivati aktivnije uključivanje SAD u dijalog.

Evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine sastanak Petkovića i Bislimija vide kao prvi pozitivan korak u rešavanju trenutne situacije na Kosovu.

„Oni će iskoristili platformu dijaloga da razmotre put napred što znači deesaklacu situacije, jer ono što se trenutno dešava nije dobro ni za narod na Kosovu, u Srbiji, ali i u regionu“, poručio je Peter Stano, portparol EU, najavljujući dolazak beogradskog i prištinskog pregovarača.

Mediji su objavili i da će na ovom sastanku biti prisutan Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta.

Diplomata Zoran Milivojević kaže za Nova.rs da je taj sastanak iznuđen pod pritiskom Vašingtona i Brisela i na jednu i na drugu stranu i ističe da bi on trebalo da bude uvod u nastavak dijaloga. On očekuje da će i jednoj i drugoj strani jasno biti rečeno da bilo koja eskalacija i bilo šta što bi išlo u tom pravcu neće biti dopušteno i tolerisano.

Upitan da li očekuje da će Petković i Bislimi postići dogovor oko tablica, Milivojević odgovara sa “teško”.

“U Beogradu ne može da se prihvati oznaka ‘RSK’, jer je to na neki način simbol državnosti. To je nešto što bi naišlo na nerazumevanje, pogotovo pred izbore, jedino ako se to nametne kao rešenje gde nema diskusije, ali ne verujem. Međutim, nije smisao u tablicima. Smisao tog sastanka je da se deblokira dijalog, da se stvari dovedu na sto i da se spreči i jedna i druga strana u nastojanju da stvar eksalira i da Brisel uzme aktivan odnos prema celoj toj priči. Insistiraće se da na dijalogu, da se povuku ROSu i da se tu traže neka rešenja. To je i pokušaj da se Kurti i Vučić dovedu za sto”, smatra Milivojević.

Najavljeno učešće Eskobara, on vidi kao aktivnije uključenje Vašingtona po formuli koju smo imali ranije.

Foto: Print screen N1

“Dakle, treba očekivati jedan aktivan odnos Amerike na liniji onog kakve su i poruke iz Vašintona, da se nađe rešenje, da Bajdenova administracija ima interesa da bude aktivno prisutna da daje podršku EU da ona vodi taj posao, ali da Amerika zadržava pravo da u tome učestvuje i da proces kontoliše, kao ida interveniše, pošto očigledno da Evropljani to ne vode kako treba”, zaključuje Milivojević.

On dodaje da od Eskobara treba očekivati novou dinamiku.

“To znači aktivniji odnos Stejt Departmenta usaglašen sa EU, na liniji interesa da se stvar završi pravno – obavezujućim sporazum. Eskobar je imenovan iz Beograda. To nije slučajno. To znači da u Vašingtonu ocenjuju da je Beograd ključan i da stvar treba prelomiti u Beogradu”, navodi Milivojević.

Podsećamo, danima unazad Srbi sa Severa Kosova organizuju blokade na prelazima Jarinje i Brnjak, a nakon što je Vlada Kosova donela odluku o obaveznoj zameni srpskih tablica na vozilima koja ulaze na teritoriju Kosova.

Mera je preduzeta u vreme isticanja petogodišnjeg roka u kome je Kosovo prihvatilo da na svojoj teritoriji produži važenje statusno neutralnih tablica, odnosno registarskih tablica koje izdaju organi Srbije za gradove na Kosovu (KM, PR, UR, PZ i GL). Rok je istekao 15. septembra 2021.

BONUS VIDEO Na Jarinju i Brnjaku mirno, sve više građana se pridružuje protestima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare