Jarinje Foto: Kosovo Online

Vojnici Kfora pojavili su se u blizini administrativnog prelaza Jarinje, gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije.

Kako navodi Kosovo Online, u pitanju su američki, poljski i kanadski vojnici u okviru misije Kfora na Kosovu.

Vojnici Kfora pojavili su se danas u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a iz Kfora za Kosovo onlajn poručuju da „pomno prate situaciju na celom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever“.

„Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. – kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo“, naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Podsećamo, jutro su na Jarinje stigla četiri oklopna vozila Vojske Srbije, koja su od administrativne linije udaljena manje od dva kilometra. Nije objavljeno iz koje su jedinice pripadnici Vojske koji su pored njih. Vojska Srbije poseduje bazu koja je u blizini Jarinja.

Foto:Nova.rs

Vojska je u povišenoj borbenoj gotovosti zbog situacije na severu Kosova, a u protekla tri dana ovu teritoriju nadletale su i borbene letelice i helikopteri Vojske Srbije. Ministar odbrane Srbije je poručio da su jedinice u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, jer na taj način država želi da pošalje jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda.

U međuvremenu, započeo je osmi dan blokade administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova. Prethodna noć je protekla mirno, a okupljeni Srbi ne odustaju od svojih zahteva.

BONUS VIDEO: Srpska oklopna vozila u blizini Jarinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare