Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Srbija može da bude donator na Kosovu kao i sve druge zemlje, izjavio je publicista i pisac Veton Suroi na Fejsbuku, komentarišući oštre napade opozicije na vladu Aljbina Kurtija koja je preuzela donaciju od 1.000 testova iz Srbije za borbu protiv kovid-19.

Strasti se po ovom pitanju i dalje ne smiruju, piše Suroi i ističe da „Srbija može da bude donator na Kosovu kao i sve druge zemlje“.

On je naveo razloge zbog kojih misli da nije problem da Kosovo prihvati pomoć od Srbije.

„U Bečkim pregovorima za nezavisnost Kosova, kosovska delegacija je 2006. i 2007. insistirala da svaka pomoć iz Srbije koja je upućena građanima Kosova treba da prođe kroz centralne vlasti na Kosovu. Srbija je insistirala na tome da ima pravo direktno da šalje finansijska sredstva i robu u
razne delove Kosova. Na kraju, argument Kosova je pobedio i izgrađena je procedura u kojoj bi Srbija mogla da bude donator Kosovu, kao i sve druge zemlje“, podsetio je Suroi.

Prema njegovim rečima, Srbija je poštovala ovaj dogovor
slanjem 1.000 testova vlasitima Kosova, „kao što je to poštovano i u svim drugim donacijama tokom ovih godina od proglašenja nezavisnosti“.

Suroi je ukazao da je nejasna veza donacije testova sa akcijama Srbije u ratu.

„Lično sam u Briselu pokrenuo pitanje nestalih i masovnih grobnica u Srbiji na sastanku sa najvišom delegacijom Srbije, dok je kosovska delegacija u Beču takođe predala pisani materijal o ekonomskom uništavanju privatne svojine“, napisao je on.

Suroi podseća da „od proglašenja nezavisnosti Kosova, nikada se predsednik ili premijer Kosova nisu bavili pitanjem nestalih, žrtava seksualnog nasilja tokom rata i štete koju je nanela Srbija na Kosovu“.

Suroi smatra da je bilo dovoljno vremena, a biće ga i ubuduće, za pokretanje tih pitanja.

„Politički diskurs na Kosovu je i dalje prilično otrovan, čak i u teškim vremenima pandemije, gotovo kao nigde drugde u svetu“, napisao je Suroi na Fejsbuku, prenosi Kosovo Onlajn.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram