Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja Arben Vitia rekao je da je na Kosovu trenutno dostupno 2.600 testova za koronavirus, da ima svega tri mikrobiologa, na raspolaganju je oko 100 respiratora i za sada je situacija pod kontrolom, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Kohu.

On je govorio i zašto su prihvatili hiljadu testova iz Srbije.

„U sredu sam sa kolegom iz Srbije imao video-konferenciju u organizaciji ambasade SAD-a i Kfora. Razgovarao sam s njim i sa kolegama iz Albanije i Severne Makedonije. Između ostalog, izrazio sam spremnost da radimo na testiranju svakog građanina bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Bili su zainteresovani da nam mogu pomognu i ja sam prihvatio takvu ponudu kao dobar znak za testiranje svih građana i to neće biti samo za testiranje srpskih građana. Tu je pomoć pružio i ministar Jevtić. Dopremili smo i druge pomoćne materijale u srpske opštine“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, kako prenosi Kosovo onlajn, na ambalaži koja je stigla iz Srbije ne piše ništa sem onoga što ambalaža sadrži.

„To je paket u kojem piše šta je unutra i ne piše ništa drugo. Međutim, ovo je donacija koju je Republika Srbija dala Republici Kosovo. To je samo kutija sa sadržajem onoga što je unutra. Testovi su stigli na Jarinje i potom su prebačeni u NIZJZK. Mi smo u situaciji pandemije i ja sam ministar zdravlja i u ovoj situaciji imamo probleme koji su u uobičajeni i u regionu. Ne može biti prekida veza. Pre svega, za nas su važni život i očuvanje života građana, i sve što je u službi toga, naravno, mi imamo tu obavezu“, rekao je Vitia.

On je istakao da je do sada registrovano 480 slučajeva zaraze kovid-19 i da su novi slučajevi oni koji su bili ranije zaraženi.

„Stoga smo primorani da preduzmemo rigoroznije i strože nove mere u smislu održavanja socijalne distance kako se broj slučajeva ne bi povećavao. Još ne znamo u kojoj smo fazi, ali gledajući druge zemlje, ako ne preduzmemo kontinuirane mere, ući ćemo u fazu koju ne bi želeo ni jednoj državi, gde ništa ne bi moglo da se kontroliše“, rekao je Vitia.

Prema njegovom mišljenju, iako je toplije vreme dobra vest, mere u gradovima se ne poštuju i opuštanje je počelo, što je, prema njegovim rečima, nešto što nam sada ne treba.

„To je jednostavno primetno. Nadamo se da će nakon nekog vremena broj zaraženih ljudi početi da se smanjuje“, rekao je Vitia i dodao da je većina zaraženih u zaista dobrom stanju.

On je naglasio da na Kosovo raspolaže sa oko 100 respiratora.

„Na drugoj strani, imamo 50 respiratora iz sredstava koja je vlada izdvojila za Kovid-19. Očekuje se da će dodatnih 50 respiratora doći iz fondova EU i SZO. Početkom maja će doći još respiratora i ideja je da ih bude preko 250“, rekao je Vitia.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram