Stefan Surlić Foto: N1
Stefan Surlić Foto: N1

Izabrana vlada će možda biti po meri Albanaca, ali veoma malo u interesu boljeg života pripadnika srpske zajednice, ocenio je u razgovoru za KoSSev asistent na FPN-u, Stefan Surlić. Kaže da bi istinska promena politike i građanski koncept bili vidljivi onog trenutka kada dođe do toga da u nekoj budućoj vladi ministar za zajednice i povratak bude bio Albanac, a Srbin preuzme resor koji se tiče svih građana na Kosovu.

Kosovo je juče dobilo nov saziv skupštine, a potom i novu vladu. Kako je i bilo očekivano, Aljbin Kurti je postao novi premijer, i to dva puta već za 12 meseci.

Surlić u razgovoru za KoSSev kaže da je nova vlada zapravo „vlada kontinuiteta u kojoj će pod plaštom građanskog i multikulturalnog koncepta Srbi i dalje ostati obespravljeni“.

„Srpskoj listi se zamera to što je bliska sa Beogradom. To joj zamera ista politička opcija koja uoči izbora nove Vlade promoviše ideju ujedinjenja sa Albanijom, a prilikom izbora Vlade Kosova u parlamentu maše zastavom Albanije“, ocenio je Surlić.

Ipak, ovaj politički analitičar se nada da će novi premijer, Aljbin Kurti, iskoračiti u dosadašnjoj politici i u najavljenom unutrašnjem dijalogu sa Srbima pokušati da otkloni decenijske probleme.

To nisu problemi koji podjednako muče sve građane na Kosovu, kaže on.

„Reč je o poteškoćama sa kojima se srpska zajednica suočava u odbrani svojih zakonskih i ustavnih prava koji proizilaze iz Ahtisarijevog plana, ali i međunarodno preuzetih obaveza potpisivanjem Briselskog sporazuma“, navodi Surlić.

Srpska lista je u novoizabranoj vladi Kosova dobila jedno ministarsko mesto manje u odnosu na prethodne sazive.

„Takođe, ne mislim da je od presudnog značaja za Srbe da formalno imaju jednog ili dva ministra i tri potpredsednika u Vladi, ukoliko će njihova uloga biti u potpunosti marginalizovana“, navodi dalje Surlić.

On podseća da su upravo uoči formiranja Vlade, predstavnici Samoopredeljenja „kao izraz ponosa“, istakli to što vlada neće zavisiti od srpskih predstavnika, kao ni jedna buduća odluka nove izvršne vlasti u Prištini.

„Zaključuje se da je građanski koncept prihvatljiv samo ako odluke budu proizvod monoetničkog saglasja“, upozorava Surlić.

Surlić na drugačiji način vidi očekivanja da se poboljšaju odnosi srpskog i albanskog naroda u budućnosti.

„U nekim novim odnosima, mesto ministra za zajednice i povratak u vladi bi trebalo da pripadne Albancu, jer je na pripadnicima većinske zajednice odgovornost da akomodiraju razlike i pokažu da su spremni na politike povratka raseljenih i integraciju srpske zajednice u kosovsko društvo. S druge strane, predstavnik/ci Srba bi mogao da preuzme resor koji se tiče svih građana na Kosovu i nosi više odgovornosti“, predlaže Surlić.

To bi usitinu bila promena politike i građanski koncept, dodaje.

„Ovako, biće poštovana norma i forma, a srpski predstavnici prihvatljivi sve dok od njih ne zavisi donošenje odluka“, naglasio je za Kossev.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar