Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Specijalni izaslanik SAD za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je američka diplomatija zainteresovana da se na sastanaku 27. juna, koji bi trebalo da bude održan između srpske i albanske strane u Beloj kući, razgovara o rešavanju ekonomskih pitanja.

On je u intervjuu televiziji „Newsmax“, rekao da su „neki takozvani stručnjaci“ pritisnuli dve strane da razgovaraju samo o političkim pitanjima.

Ceo intervju Ričarda Grenela možete da pogledate večeras u 20h u Pregledu dana Newsmax Adria na kanalu Nova S.

„Odlučili smo da se uključimo jer postoji duga istorija sa toliko stručnjaka, takozvanih stručnjaka, koji su ih samo gurnuli u političke probleme, zanemarujući ekonomske“, rekao je Grenel.

On je dodao da su mladima na Kosovu i u Srbiji potrebni rad i nada.

„Kada sam razgovarao o problemima mladih na Kosovu i poslovnoj zajednici, kao i u Srbiji, bilo je jasno da žele ekonomski razvoj, žele nova radna mesta, žele nadu“, rekao je on.

„To još uvek nije primenjeno, ali imamo sporazum i radimo na tome. Isto važi i za železnički sporazum, koji bi otvorio granice za trgovinu, kao i veliki granični sporazum o motornom saobraćaju. Ono što moramo sada da uradimo jeste da se koncentrišemo na ekonomska pitanja kako bismo stvorili mini Šenžen zonu„, rekao je Grenel, misleći na prvu specijalnu ekonomsku zonu u Kini.

Grenel je sporazumu postignutim u aviosaobraćaju nazvao istorijskim, rekavši da je potpisan prvi put posle 21 godinu.

Kako se navodi, Prištinu će u Vašingonu zastupati Hašim Tači i Avdulah Hoti, a Beograd predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare