nasim haradinaj

Suđenje liderima Udruženja boraca OVK Hisniju Gucatiju (Hysni) i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, moglo bi pred sudom za zločine OVK u Hagu početi na jesen.

To je zajednički zaključak zastupnika optužbe i odbrane sa današnje rasprave o stanju u ovom postupku.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) najavio je da će u petak, 16. jula, predmet proslediti raspravnom veću koje će suditi Gucatiju i Haradinaju.

Tužilac Džejms Paće (James Pace) rekao je da će tužilaštvo biti spremno za suđenje kada god to naloži raspravno veće.

„Iz našeg iskustva, sada izgleda da će suđenje moći da bude otvoreno početkom novembra“, naznačio je tužilac Paće.

Džonatan Ris (Jonathan Rees), branilac prvooptuženog Gucatija, rekao je da će „odbrana biti spremna za suđenje odmah posle 30. avgusta“.

Tobi Kedman (Toby Cadman), zastupnik odbrane drugooptuženog Haradinaja, izrazio je zabrinutost da bi ceo dokazni postupak tužilaštva mogao proteći iza zatvorenih vrata i zatražio je da tok procesa zbog toga prati Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Tužilac Paće uzvratio je da ne zna šta je uzrok te zabrinutosti, budući da će dva svedoka optužbe imati zaštitne mere, ali to ne znači da će svedočiti iza zatvorenih vrata, niti da će ceo proces biti nedostupan javnosti.

Branilac Haradinaja rekao je i da, tokom svoje istrage, namerava da „sasluša neke svedoke u Srbiji“.

Izražavajući sumnju da će vlasti Srbije sarađivati s odbranom i omogućiti saslušanje tih svedoka, zato što „veruju da su i dalje u ratnom stanju s Kosovom“, britanski advokat nagovestio je da će u vezi s tim verovatno morati da zatraži pomoć suda.

Optužnica Gucatija (53), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (57), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosudja – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Krajem septembra 2020. Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

Haradinaj je pred sudiju za prethodni postupak Gijua bio izveden 18. decembra prošle godine, ali je tada iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o krivici.

Istog dana, Gucati je izjavio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Kada je, 8. januara, ponovo bio izveden pred sudiju, Haradinaj je odbio da se izjasni o krivici. Sudija Giju je, po pravilima, potom u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar