Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Sudija Apelacionog suda Milimir Lukić izjavio je da predsednik Republike nema ustavnih nadležnosti da sudi i prosuđuje, i da su takve izjave neprihvatljive i nanose štetu krivičnom postupku.

„Svoju političku moć može, ipak, valjano da iskoristi, tražeći od nadležnih, pre svega Vlade Srbije, da poboljša resurse, materijalne i ljudske, da u ime građana permanentno traži rezultate i odgovornost sudske vlasti, ako tih rezultata nema, a ako ih ima da pohvali i afirmiše rad suda“, istakao je Lukić u intervjuu za novi broj nedeljnika NIN.

Lukić koji je doneo presudu u postupku protiv zemunskog klana, rekao je da „nije doživeo da bilo koja politička struktura na vlasti, pa ni aktuelna, javno pohvali i oda priznanje, recimo tužiocu ili sudiji za ostvareni rezultat“.

Pročitajte još...

On je naveo da „nije sud sveta krava da je lišen mogućnosti kritike“.

Međutim, kako je objasnio, „neprihvatiljivo je, a i zakonom zabranjeno, da se javno prosuđuje, da se napada ličnost sudije ili njegove porodice, da se istupanjem političara pretenduje na sam tok i ishod suđenja“.

Na pitanje o organizovanom kriminalu, Lukić je istakao da ga nema ukoliko nije povezan sa državnim strukturama i zato je „najopasniji po bezbednost države i građana“.

„Ne treba nam bolji primer, od samih činjenica utvrđenih u postupku za ubistvo premijera i za zemunski klan. Zbog toga, postojanje političke volje jeste preduslov, ali to nije dovoljno. Uz to, trebalo bi dati odrešene ruke organima policije i tužilaštva“, rekao je Lukić.

Nedeljnik NiN podseća da je Lukić sudio ubicama Zorana Đinđića, članovima zemunskog klana i Darku Šariću, a sudi i u važnim predmetima koji još nisu okončani – Miroslavu Miškoviću, za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare