Foto: Shutterstock/amazing__maps

Ni Rusije ni Ukrajine, ali ni Španije ni Portugalije neće biti na poliičkoj mapi Evrope 2100. godine, a među brojnim novim državama na starom kontinentu vaskrsnuće Jugoslavija sa svim nekadašnjim republikama i pokrajinama, ali „pojačana“ još Albanijom i ni manje ni više nego – Danskom. Tako, između ostalog, izgleda mapa Evrope za 77 godina kako je predviđa neimenovani program veštačke inteligencije (AI), koja je objavljena na Redditu.

Originalni post može se pronaći u diskusiji Litvanija, odakle ga je preuzela i diskusija Srbija na ovoj društvenoj mreži, odakle se mapa raširila i na druge internet sajtove i mreže, naravno, izazivajući lavinu komentara i raspravu, piše Blic.

AI predviđa da će na početku 22. veka, Evropa biti podeljena u nekoliko političkih saveza, dok je u crno „obojila“ teritorije današnje Poljske, Ukrajine i Rusije, Island i države na Iberijskom poluostrvu Španiju i Portugaliju, koje, navodno, neće biti svrstane u neki od ovih alijansi.

Što se tiče saveza koji će po AI postojati 2100. godine, navedeni su „Evropska alijansa“, „Severna unija“, „Bene“ i „Jugo-Danska unija“. Zanimljivo je da AI i u okviru ovih novih „saveza“ „predviđa“ postojanje nekoliko novih država.

Najpre kroz „Evropsku alijansu“ koja bi po svemu sudeći trebalo da predstavlja naslednika sadašnje Evropske unije. U okviru tog saveza, ako krenemo od zapada kontinenta, Irska ima suverenitet na celoj teritoriji tog ostrva, dakle Severna Irska, kao sadašnji deo Ujedinjenog kraljevska, pripojena je Irskoj.

Ostrvo Velika britanija je, po ovoj mapi, u celini zapravo Škotska, čiji su deo postali Vels i Engleska!

Robmania i Bugarogrčka

Francuska je Francuska u sadašnjim granicama, kao i Švedska, Nemačka, Češka, Mađarska i Italija, Austrija i Slovačka tvore novu državu nazvanu Austroslovačka, a Rumunija je dobila novo ime – Robmania!

Zanimljiva je i nova država od sadašnje Bugarske i Grčke – Bugarogrčka. Konačno, članice „Evropske alijanse“ su i Letonsko carstvo, koje je prošireno teritorijom Estonije, te Mala Litvanija, a porodicu ove političke zajednice dopunjuju još i Švajcarska i Moldavija, kao i poluostrvo Krim.

„Severnu uniju“, po predviđanju AI, činiće Norveška i Finska sa svojim nepromenjenim granicama, dok će savez „Bene“ činiti Holandija i Belgija. „Bene“ bi, zapravo, trebao da predstavlja sadašnje države Beneluksa, ali mu „fali“ Luksemburg!

Nova Jugoslavija

Konačno, za nas najzanimljivije jeste to kako veštačka inteligencija „vidi“ prostor Balkana za 77 godina.

Na političku scenu je, po njenom predviđanju, stupila nova Jugoslavija koju čine države koju su tvorile i SFRJ, a ovoj uniji je dodata i Albanija što, istorijski gledano, nije nova ideja s obzirom da je Komunistička partija Jugoslavije još tokom Drugog svetskog rata i revolucije, zajedno sa komunistima iz Tirane, imala određene planove o stvaranju velike balkanske federacije.

S druge strane, to što AI predviđa da će za 77 godina deo ove velike unije biti i sadašnja Kraljevina Danska, ipak je u sferi naučne fantastike!

„Držite je podalje od Srba“

Bilo kako bilo, objavljivanje ove mape Evrope je u obe grupe na Redditu proizvelo lavinu urnebesnih komentara čitalaca. U grupi Litvanija tako se objašnjava da se „Mala Litvanija nalazi na Zemlji, dok je Velika na Marsu“. Neki od čitalaca preporučuju da se ova mapa „drži podalje od Srba“, dok ostali kao favorita u novoj Evropi vide Škotsku koja je preuzela celu Veliku Britaniju.

U domaćoj raspravi na ovoj mreži, „Četvrta Jugoslavija“, kako je nazvana, „poseduje“ Dansku što, kako se objašnjava, „ništa nije čudno s obzirom na broj Jugovića koji žive u Danskoj, mada bi bilo logičnije da onda postoji Austroslavija“. Naravno, tu su i patriotski komentari poput: „Nas i Danaca 300 miliona“ ili „Srbija do Grenlanda“!

Ipak, zaključak cele rasprave, s obzirom da se ogromnoj većini čitalaca ova AI mapa Evrope čini krajnje nemogućom čak i na početku sledećeg veka, jeste ovaj – „Ako ste se ikad brinuli da će vas veštačka inteligencija ostaviti bez posla, samo pogledajte ovu mapu i opustite se“.

Treba napomenuti da autori ovog viralnog posta nisu naveli koji program AI je korišćen, kao i na osnovu kakvih podataka i parametara je simulirao kako će Evropa 2100. dodine izgledati.

BONUS VIDEO: Jergović o Jugoslaviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare