Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Koronavirus trenutno ne ugrožava rast BDP-a, kako to tvrdi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kažu ekonomski stručnjaci za Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država u januaru imala rast Bruto drušvenog proizvoda od 6,5 odsto i da bi ovo bila „najuspešnija godina u istoriji“ da nije problema sa koronavirusom u Kini i Evropi.

„Ovako ćemo morati da sačekamo i da se izborimo sa strahovima ljudi u Evropi i napravimo najbolji rezultat“.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika o rastu Bruto društvenog proizvoda, ekonomista Ljubomir Madžar je izjavio da i kad BDP raste po najmanjoj godišnjoj stopi, on biva veći u odnosu na prethodni period, te da je besmisleno govoriti da je u datoj godini najveći u istoriji:

“Kad se stopa rasta povećava, a ne smanjuje, onda je svake sledeće godine po jednostavnoj aritmetici veća nego prethodne. Nije reč o dostignuću koje treba isticati, to se podrazumeva. Dete kad veoma sporo raste, ono sa četiri godine ima veću visinu u odnosu kad je imalo tri”, opisuje Madžar.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, Milan Ćulibrk, objašnjava da je koronavirus jeste izazvao određene ekonomske poremećaje, te da su se oni najviše osetili u Kini i Americi, gde je došlo do pada berzi. Međutim, napominje da u Srbiji za sada nije zabeležen niti jedan slučaj zaraze, te zbog toga ne vidi kako se to može odraziti na BDP:

“Teško je komentarisati nagađanja. Mi na kraju drugog meseca već znamo šta bi bilo za godinu dana. Možda se na ovaj način traže opravdanja ako stvari ne budu išle onako kako se pričalo, jer smo slušali kako smo u januaru imali rast veći od šest odsto”, navodi Ćulibrk, dodajući da je Srbija jedina zemlja gde se Bruto društveni proizvod meri na mesečnom nivou.