Marinika Tepić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Stranke sa liste Ujedinjeni za pobedu Srbije nisu jedinstvena po pitanju odlaska na konsultacije kod predsednika Srbije oko buduće vlade, piše večeras list Danas.

Potpredsednica Stranka slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je rekla da SSP smatra da treba razgovarati zbog smanjenja tenzija u društvu dok su iz Demokratske stranke (DS) naveli da su te konsultacije „farsa i simulacija demokratije“.

„Koliko smo razumeli na konsultacije oko formiranja Vlade Srbije biće pozvane liste koje su učestvovale na izborima. U skladu sa tim razgovaraćemo sa koalicionim partnerima sa kojima smo formirali listu“, rekla je Tepićeva, preneo je Danas na svom portalu.

Prema njenim rečima, SSP je jasno rekla da će biti najjača opozicija režimu, ali i da smatra da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu.

Ona je podsetila i da je „na kraju krajeva“ ustavna obaveza predsednika države da pre nego što onima koji imaju većinu da mandat za formiranje Vlade, razgovara sa svima koji su prešli cenzus.

„Mi smo najjača opoziciona stranka, bićemo deo najvećeg opozicionog poslaničkog kluba i na nama je da vodimo odgovornu politiku u interesu Srbije. U skladu sa tim ćemo se i ponašati“, rekla je ona.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao da će se ta stranka odazvati pozivu na konsultacije kod Vučića, ukoliko ga dobiju, preneo je Danas na svom sajtu.

Lider DS Zoran Lutovac je rekao da ta stranka neće ići na te razgovore kod Vučića.

Kazao je da „ne vidi nikakvog smisla da se u toj farsi učestvuje“ i, kako je naveo, da „daje privid normalnosti“.

„Tačno je da su konsultacije tekovina političke kulture u uređenim demokratskim državama i tamo one imaju smisla. Kod nas je to najobičnija farsa i simulacija demokratije“, rekao je Lutovac.

Vučić će od četvrtka, 14. jula početi razgovore sa predstavnicima svih 12 lista koje su ušle u parlament Srbije, objavio je nedavno list Blic na svom portalu.

BONUS VIDEO: Skupština ne radi od februara, a šta rade poslanici?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare