Nova stranka, Socijaldemokratska stranka Srbije (SDS) i Građanski demokratski forum (GDF) pozvale su danas građane da u nedelju, 16. januara izađu na referendum o ustavnim promenama i glasaju protiv njih.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan je na konferenciji za novinare izjavio je da su Nova stranka, SDS i GDF predali liste kontrolora za predstojeći referendum, ali da se dogodila „prevara“ Evropske unije.

Movsesijan je naveo da su te stranke, za razliku od drugih partija koje su učestvovale na međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, dobile mesta za raspored kontrolora tek pred Badnji dan.

Istakao je da se Nova stranka, SDS i GDF i pored toga zalažu za političku borbu, a ne za „destabilizaciju Srbije kao ova vlast“, i da će kontrolisati referendum.

Movsesijan je upozorio da na medijima sa nacionalnom frekvencijom „buja šovinizam, nacionalizam i ksenofobija“ i da to vraća Srbiju i region na „totalnu nestabilnost“, ocenjujući da je to nedopustivo i da se ne sme odustati od političke borbe.

Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je da predložene ustavne promene o kojima će se odlučivati na referendumu ne donose poboljšanje pravosudnog sistema, već „na skriven način omogućavaju cementiranje uticaja“ Srpske napredne stranke (SNS) i delom vladajuće koalicije na pravosudni sistem.

Upozorio je da je ideja SNS da se putem ustavnih promena da se svi budući predsednički i parlamentarni izbori učine irelevantnim jer ko kontroliše pravosudni sistem, finansije, privredu i medije u zemlji ima „apsolutnu kontrolu nad stvarnim životom“.

Funkcioner GDF i član Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje Rade Veljanovski naglasio je da je njegova lična ocena da je funkcionerska kampanja sve jača i da predsednika Srbije Aleksandra Vučića ima „sve više“ u medijima.

Naveo je da TV Pink u svojim informativnim emisijama stalno ima nekoliko minuta sadržaja koji promovišu vladajuću koaliciju, „najbolje govore“ o Vučiću i negativno govore o opoziciji.

Veljanovski je upozorio da je emisija „Meta porodica“ koja je emitovana u Nacionalnom dnevniku TV Pink „eklatantan primer primer kršenja apsolutno svih pravila u medijskoj sferi“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare