Biljana Stojković, Nebojša Zelenović Foto: Milos Tesic/ATAImages, Vesna Lalić/Nova.rs, Antonio Ahel/ATAImages

Stranka Zajedno je istakla danas da je saglasna sa predlozima inicijative "ProGlas" u vezi sa minimalnim izbornim uslovima i tom prilikom je navela da je najsmisleniji način za izlazak iz duboke društvene i političke krize uspostavljanje mehanizama koji će obezbediti poštene izborne uslove, kao i kažnjavanje svih odgovornih za izborne mahinacije.

Ova stranka je navela da pozdravlja napore koje ulažu savesni intelektulaci okupljeni u „ProGlasu“ i dodala je da je njihov glas od „ogromne važnosti u zajedničkoj borbi za Srbiju sa civilizacijskim vrednostima“.

„Izbori u nedemokratskoj atmosferi kreiranoj pod naprednjačkim režimom, uz zarobljene institucije, nemaju smisla, a pristajanje da se na njima učestvuje još više bi udaljilo građane od praktikovanja svog Ustavom garantovanog prava da biraju svoje predstavnike u vlasti“, navela je ova stranka u saopštenju.

„Bez slobodnih i poštenih izbora nema uređene države, niti pristojnog života. Uvereni smo da je zajedničko delovanje ‘ProGlasa’, nevladinih organizacija poput CRTE, studenata i koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ najbolji način da se stane na put samovolji i bezakonju. Nećemo odustati, niti pristati na nagodbu prema kojoj odgovorni za urušavanje ustavnog poretka bivaju abolirani“, dodala je ova partija.

Podsetimo, ranije danas inicijativa „Proglas“ održala je konferenciju za novinare u Medija centru na kojoj je predstavila „ono što smatra minimalnim uslovima za održavanje novih izbora“.

Ti minimalni uslovi su: revizija postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, overa potpisa za podršku kandidaturi samo kod notara i sudu, te da u nazivu liste ne sme biti ime onoga ko nije kandiat, zatim medijski pluralizam i odgovornost za izvršena krivična dela.

***

BONUS VIDEO – Medija Centar Beogra, ProGlas Sretenjska KZN (15.02.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar