Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/SEAN GALLUP

Srbija je suverena zemlja i u potpunosti poštujemo bezbednosne aranžmane koje ona izabere, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i naglasio da su "evroatlantska bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu u direktnoj vezi jer snage NATO od kraja devedesetih "pomažu očuvanju mira i stabilnosti u regionu".

Stoltenberg je u intervjuu za današnje izdanje Kurira rekao da „NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije“ i da su, istovremeno, NATO i Srbija „već 14 godina bliski partneri, čije je partnerstvo zasnovano na bliskom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji“.

„Ja sam redovno u kontaktu s predsednikom Vučićem i drugim liderima, a uz odličan rad naše Vojne kancelarije za vezu u Beogradu izgradili smo blisku saradnju u brojnim oblastima“, naglasio je Stoltenberg, podsećajući da „NATO pomaže Srbiji da razvija svoje bezbednosne snage i institucije“.

„NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije, a u periodu od 20 godina uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi više od 230 tona zastarele municije“, rekao je Stoltenberg, iskazujući spremnost Alijanse da sa Srbijom i dalje razvija „obostrano korisno partnerstvo“.

Na pitanje da li Alijansi smeta što Srbija poslednjih godina oprema svoju vojsku, uglavnom naoružanjem iz Rusije i Kine, Stoltrenberg je odgovorio odrično, ukazujući na partnerstvo NATO i Srbije.

„Ne, ne smeta nam. Kao što sam rekao, Srbija je suverena zemlja i u potpunosti poštujemo bezbednosne aranžmane koje ona izabere. NATO i Srbija su bliski partneri. Već imamo razvijenu odličnu saradnju u oblasti odbrane i bezbednosti, u kojoj pomažemo Vojsci Srbije da jača svoje kapacitete. Nabavke za odbranu su nacionalna odluka. Istovremeno, prilikom sprovođenja nabavki, bitno je obratiti pažnju na ukupne troškove koji se odnose na ceo životni vek te opreme, pošto oni mogu biti veliki“, rekao je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je naglasio i da je NATO „u potpunosti posvećen bezbednosti Kosova“ i da više od dve decenije „Kfor uspešno radi svoj posao“ i „daje veliki doprinos stabilnosti i bezbednosti na Kosovu i zapadnom Balkanu“, uz redovne procene svoje misije.

„Svi saveznici su saglasni da treba da održimo trenutnu snagu od oko 3.500 vojnika iz 26 zemalja, uključujući članice i partnere NATO. U skladu s mandatom Ujedinjenih nacija, naša misija Kfor nastaviće da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“, poručio je Stoltenberg, naglašavajući i da NATO „u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije“.

On smatra da je to „od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo, ali i za regionalni mir i bezbednost“

Stoltenberg je podsetio da je još u decembru 2018. „jasno rekao da nije dobro vreme“ za formiranje kosovske vojske, ali da je odluka doneta uprkos njegovim savetima.

„U više navrata sam isticao da i Beograd i Priština treba da se staraju o tome da ne nastaju tenzije u regionu, da se suzdržavaju od izjava ili postupaka koji mogu dovesti do eskalacije i da ostanu fokusirani na napredak, uz reforme i dijalog“, poručio je generalni sekretar NATO.

Naglasivši da „konstruktivan dijalog preduslov za regionalnu stabilnost“, Stoltenberg je rekao kako podržava napore EU da posreduje u dijalogu i da pozdravlja napredak načinjen u Vašingtonu.

„Naša misija Kfor nastaviće da održava sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu, shodno svom mandatu UN. Verujem da budućnost celog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici“, rekao je Stoltenberg.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, on je poručio da se ne sme zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar