Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Misija Kfora ima ključnu ulogu u osiguravanju efikasne primene aranžmana za deeskalaciju tenzija na severu Kosova, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i dodao da je i dalje u "bliskom kontaktu" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„NATO pozdravlja nedavni aranžman o deeskalaciji i napredak na severu Kosova postignut između Beograda i Prištine“, rekao je on i dodao da NATO ostaje „snažno posvećen“ stabilnosti Zapadnog Balkana.

Dodao je da je u bliskom kontaktu sa Vučićem i Kurtijem sa kojima razgovara o deeskalaciji, održavanju uzdržanosti i nastavku dijaloga.

Lajčak je danas u Briselu razgovarao i sa stalnim predstavnicima Severnoatlantskog saveta NATO.

Beograd i Priština postigli su 30. septembra sporazum o deeskalaciji i daljim koracima u rešavanju krize na severu Kosova koji predvidja da se specijalne jedinice kosovske policije 2. oktobra povuku sa prelaza Jarinje i Brnjak i da istovremeno budu uklonjene i barikade kosovskih Srba.

Kfor će rasporediti svoje snage na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, a od 4. oktobra, kao privremena mera, primenjivaće se režim nalepnica na tablicama dok se ne dodje do trajnog rešenja.

Predviđeno je i formiranje Radne grupe sa predstavnicima Evropske unije, Beograda i Prištine, čiji će cilj biti pronalaženje stalnog rešenja za pitanje registarskih tablica.

BONUS VIDEO Vojnici Kfora na Jarinju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar