Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto:FoNet/NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Prištini da je za Kosovo u ovom trenutku najvažnija stvar pronalaženje političkog rešenja sa Srbijom.

„U nekoj fazi, trebalo bi da vidite normalizaciju. To bi bilo važno kada je reč o odnosu Prištine i Beograda, ali biće važno i kada je reč o odnosu Kosova sa svim međunarodnim institucijama, uključujući NATO“, rekao je Stoltenberg na konferencji za novinare, preneo je Radio Slobodna Evropa.

On je posle sastanaka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i političkim predstavnicima Srba, istakao da je i dalje na snazi sporazum iz 2013. godine, prema kome Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne mogu da idu na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora.

Ovo pitanje je, rekao je generalni sekretar NATO, bilo tema razgovora između njega i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji taj sporazum smatra štetnim. Ipak, Stoltenberg je pozdravio činjenicu što je sporazum i dalje validan.

„To je najbolji način da se pronađe pravi balans, da se izbegnu situacije koje bi mogle potkopati i oslabiti napore za pronalaženje rešenja i da se izbegne bilo šta što bi moglo potkopati dijalog Prištine i Beograda“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je objasnio i da NATO podržava KBS u njihovom originalnom mandatu.

„Kada je odluka doneta, rekao sam da je to bila neblagovremena odluka. NATO će nastaviti da podržava KBS u okviru prvobitnog mandata“, rekao je Stoltenberg.

On je ponovio da je Kfor na Kosovu prisutan kako bi osigurao bezbednost za sve zajednice, te dodao da NATO snažno podržava napore za pronalaženje političkog rešenja između Kosova i Srbije.

„Osećamo odgovornost da doprinesemo miru i stabilnosti na Kosovu, što je takođe važno za region“, istakao je Stoltenberg

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar