Stoltenberg, Vučić
Foto: TANJUG/John Thys, Pool via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Brisela posle sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom u sedištu NATO.

Na agendi bilateralnog sastanka našli su se politički dijalog, partnerski i praktični mehanizmi saradnje Srbije i NATO, kao i misija KFOR i njena uloga u očuvanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

Nakon sastanka, obratili su se na konferenciji za štampu, gde su rekli da je razgovor bio veoma konstruktivan. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Pištine. Dijalog najbolja platforma za pronalaženje rešenje za sve građane. Ono garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Zbog toga je važan konstruktivan dijalog. Apelovao bih na sve učesnike da u njemu učestvuju konstruktivno“, rekao je on.

On je kazao da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da ulaže napore u toj oblasti već decenijama. Misija KFOR, kaže, je najbolji dokaz tog opredeljenja, jer ta misija obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja za sve na Kosovu na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN.

NATO je, istakao je on, posvećen izgadnji snažnog partnerstva sa Srbijom. Stoltenberg je naglasio da NATO poštuje neutralnost Srbije.

Predsednik Srbije kazao je da je razgovor bio veoma bitan za Srbiju.

„Imamo mnogo garancije od gospodina Stoltenberga oko tema vezanih za stabilnost na Zapadnom Balkanu. Srbija je u potpunosti posvećena procesu dijaloga, i daćemo sve od sebe da dostignemo kompromisno rešenje. Znamo da je to proces pod okriljem EU, i nadamo se da ćemo imati snage da završimo proces na pozitivan način. Potrebno je da sačuvamo mir i stabilnost umesto da imamo nemir i nasilje „, kazao je u svom obraćanju Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije boravio je danas na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru Procesa Brdo – Brioni, nakon čega je otputovao na sastanak sa generalnim sekretarom NATO u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare