Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Koopredsednica stranke ZAJEDNO Biljana Stojković istakla je večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zabranom Evroprajda zadao još jedan udar na slobode garantovane Ustavom i ocenila da je Vučić "skinuo još jednu masku sa nakaznog lica svog režima i dvoličnosti svoje vlasti".

Stojković je poručila da osnovna ljudska prava, među kojima je i pravo na život u skladu sa sopstvenim principima i seksualnim opredeljenjima, ne mogu i ne smeju biti rezervisani samo za pripadnike Srpske napredne stranke i nosioce najviših državnih funkcija.

To je uzurpacija prava i vlasti, ocenila je Stojković u pisanoj izjavi.

Zabrana Prajda nema nikakve veze sa kosovskim tablicama, ali će svakako imati veze sa pravima građana da se okupljaju i protestuju tražeći sprečavanje nezajažljivog rudarenja po Srbiji, ili boreći se protiv robovskog rada, otimanja domova i siromaštva. Zabrana borbe za jedno fundamentalno ljudsko pravo jeste zabrana borbe za svako drugo pravo. Građani Srbije moraju se pripremiti da odbrane svoje pravo na borbu“, rekla je Stojković i dodala:

„Šetnjom 17. septembra sa našim sugrađanima i pripadnicima LGBT+ zajednice pokazaćemo svoju solidarnost sa svakom ugroženom društvenom grupom i svoje nepristajanje na udaljavanje našeg društva od vrednosti savremene civilizacije.“

Ona je upitala i da li nas ovim potezom Aleksandar Vučić „vraća u radikalsko doba mračnih devedesetih“.

„Nakon kratkog izleta sa odelom evropejca, ukrašenog evropskim ordenjem, sada je jasno pokazao i nama i svetu da te vrednosti nikada nije razumeo“, zaključila je Stojković.

Biljana Stojković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na današnjoj konferenciji kako će najveća evropska LGBT+ manifestacija, Evroprajd, biti otkazana jer „ne može da se održi u političkoj situaciji kakva je trenutno u Srbiji“.

„Biće odložena ili otkazana, kako hoćete, Parada ponosa koja je bila zakazana za septembar mesec. Ili kako god da se to čudo zove, nije ni važno“, rekao je Vučić na konferenciji, na kojoj je isto za mandatarku predložio Anu Brnabić, otvorenu pripadnicu LGBT+ zajednice.

Nakon Vučića, oglasila se i Vlada Srbije saopštenjem navodeći da u „ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda“.

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sa druge strane, organizatori Evroprajda poručuju srpskim vlastima da ovaj događaja ne može biti otkazan.

Marko Mihailović, direktor Beograd Prajda, naveo je da država ne može da otkaže Evroprajd, već da može samo da pokuša da ga zabrani, napominjući da bi to bilo kršenje Ustava.

„Prajd se održava po planu 17. septembra u 17 časova ispred Narodne Skupštine“, poručuju organizatori Evroprajda.

BONUS VIDEO – Vučić: Biće otkazana Parada ponosa u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare