Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Stranka slobode i pravde

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je, reagujući danas na najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Evroprajd biti otkazan, da je dodatno problematično to što ovu odluku zapravo prvi objavio urednik Informera Dragan Vučićević.

„Odluku o otkazivanju Evroprajda je prvi zapravo objavio urednik Informera i glavni glasnogovornik vlasti Dragan Vučićević na TV Pink još pre nedelju dana. Zašto je to rečeno samo njemu, ali ne i građanima i organizatorima, posebno je pitanje“, izjavila je Tepić za portal Nova.rs.

Ona je navela da je SSP svoj stav da svako ima pravo na mirno okupljanje već više puta iskazao.

„I tu nemam šta da dodam. S obzirom na to da organizatori najavljuju da će skup održati uprkos stavu vlasti, na državi je sada obaveza da obezbedi maksimalnu sigurnost za sve učesnike ili da pribegne formalnoj zabrani održavanja“, rekla je Tepić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na današnjoj konferenciji kako će najveća evropska LGBT+ manifestacija, Evroprajd, biti otkazana jer „ne može da se održi u političkoj situaciji kakva je trenutno u Srbiji“.

„Biće odložena ili otkazana, kako hoćete, Parada ponosa koja je bila zakazana za septembar mesec. Ili kako god da se to čudo zove, nije ni važno“, rekao je Vučić na konferenciji, na kojoj je isto za mandatarku predložio Anu Brnabić, otvorenu pripadnicu LGBT+ zajednice.

Nakon Vučića, oglasila se i Vlada Srbije saopštenjem navodeći da u „ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda“.

Sa druge strane, organizatori Evroprajda poručuju srpskim vlastima da ovaj događaja ne može biti otkazan.

Marko Mihailović, direktor Beograd Prajda, naveo je da država ne može da otkaže Evroprajd, već da može samo da pokuša da ga zabrani, napominjući da bi to bilo kršenje Ustava.

„Prajd se održava po planu 17. septembra u 17 časova ispred Narodne Skupštine“, poručuju organizatori Evroprajda.

****

BONUS VIDEO – Podcast „Dobar, loš, zao“ – Marinika Tepić EP. 80

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare