Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Lobiranje Metjua Palmera za podršku kompaniji Rio Tinto predstavlja svojevrsni diplomatski skandal i unosi nepoverenje među građane Srbije i ekološke aktiviste u pogledu međunarodne politike prema našoj zemlji", kaže za portal Nova.rs Biljana Stojković, članica Skupštine slobodne Srbije i profesorka Biološkog fakulteta.

Prema saznanjima portala Nova.rs, na sastanku američkog specijalnog izaslanika Metju Palmera i predstavnika opozicionih stranaka u Beogradu, upravo je projekat Rio Tinto bio jedna od tema o kojoj se razgovaralo. Gost iz SAD sasvim neočekivano pitao je opozicionare zašto ga kritikuju, a da se o tome pričalo nakon sastanka potvrdila je i potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Profesorka Biljana Stojković kaže da je lobiranje Palmera za podršku Rio Tintu svojevrsni diplomatski skandal. Ona, međutim, navodi da još veću strepnju stvara informacija da su „pojedine stranke i pokreti, ali i nevladine organizacije, pristali da iz svojih ekoloških aktivnosti izbace problem Rio Tinta“.

„Posebno je važno da se po pitanju uticaja ove kompanije na životnu sredinu oglase one stranke i pokreti koji imaju predznak ‘zeleno’ i svoje delovanje temelje na ekologiji. Jedino jasna poruka, ali i otvoreno delovanje ovih organizacija, prema potencijalnom ekocidu može nam odagnati ove sumnje. Građani moraju znati ko je iskreni borac za zdravlje prirode i ljudi, a ko koristi trenutne okolnosti i važnost ovog pitanja za sticanje političkih poena“, ističe Stojković.

Ona navodi da Skupština slobodne Srbije smatra da svaki zagađivač i svaka prljava tehnologija, bez obzira na to iz koje zemlje nam dolazi, moraju biti podjednako tretirani.

„Pozivamo sve političke stranke i pokrete da jasno kažu kakav su stav zauzeli po pitanjima ne samo kineskih prljavih tehnologija u Srbiji, već i ekoloških posledica planova kompanije Rio Tinto. Samo na taj način možemo izgraditi kakvo-takvo poverenje u iskrenost politika ovih ‘zelenih’ pokreta“, dodaje Stojković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar