Boban Stojanovic
Boban Stojanović Foto:FoNet/Božana Pavlica

"Ovi izbori u Srbiji koji se održavaju prethodnih godina su praznik da se setimo kako smo nekada imali demokratiju i slobodne i fer izbore. Do sada nismo imali da su pripadnici MUP-a stavljeni u funkciju izborne mašinerije SNS-a. Do sada je to bila zadužena Dijana Hrkalović, a na današnjim naslovnim stranama tabloida možemo da vidimo zašto se sve ta žena optužuje. A vlast se pravi kao da ona njima nije osiguravala lokalne izbore u Lučanima pre tri ili četiri godine", izjavio je politikolog Boban Stojanović u emisiji N1 Studio Live.

On je ocenio da su događaji koji su se odigrali na održanim lokalnim izborima pokazali da „vlast ubuduće neće prezati ni od čega“.

„Mi kao društvo treba da shvatimo da je jako veliko pitanje da li uopšte ova vlast može da se promeni na izborima. Dotle smo došli. Zaglibili smo baš u mulj i blato. I sada, sa jedne strane političari treba da razmišljaju šta su nove metode borbe, a i građani ako smatraju da im nije dobro trenutno – da se malo aktiviraju. Ovde se često sva odgovornost svaljuje na isključivo opoziciju, ali ovde jedno dva, tri miliona ljudi ‘boli uvo’ što živimo ovako i neće prstom da mrdnu. Zadovoljni su bednim platama i neće bilo šta da kažu“, naglasio je Stojanović, a prenosi N1.

„Situacija u državi je sve gora i gora, i ovde je ključna poruka građanima: ‘Ako se ovako nastavi, zakucaće SNS i na vaša vrata’“, istakao je gost N1.

Kako je naveo, na jučerašnjim lokalnim izborima u Negotinu vlast nije želela da koristi paralelne strukture u MUP-u kao tada, pa je „primorala na to najobičnije policijske službenike“.

Izbori pokazali demonstraciju sile

„Oni su legitimisali, privodili i sprečavali članove Opštinske izborne komisije da rade svoj posao. Moj dominantni utisak je da bi SNS pobedila u Mionici i Negotinu bez ičega od toga, ali oni neće da dozvole ni to da Narodna stranka uzme 20 odsto u Negotinu, ni grupa građana u Mionici da osvoji pristojan rezultat… Ovo je demonstracija sile“, kazao je on.

Kaže i da je zanimljivo kako smo saznali rezultate lokalnih izbora, a to se desilo na taj način što se predsednik IO SNS Darko Glišić uključio direktno u emisiju TV Pink koja nema veze sa izborima i saopštio rezultate.

„Ovi izbori su poslužili i da pošalju poruku svim drugim građanima u Srbiji: ‘Džabe se vi nadate. Mi ćemo vas da pobedimo sa ovakvom ogromnom razlikom’, i to je ono što SNS uspeva svih ovih godina, da stvori dominantan narativ i osećaj da se stvari neće promeniti“, ocenio je Stojanović.

On se složio sa izjavom predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da će ubuduće rezultati na izborima morati da se brane i fizički.

„Ako se izborni uslovi ne promene, mora se naći neki novi model političke borbe. Ako vlast ima 100 džipova, i 200 crnokošuljaša, onda opozicija mora da ima 200 i 400. I možda će neko reći da ja preterujem, da se vlast smenjuje na izborima, ali ako vlast krši zakone i maltretira građane, onda očekujem od opozicije da istim tim metodama zaštiti građane i pravni poredak ove zemlje“, rekao je Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare