Foto:Nova S

Kakva su očekivanja u finišu kampanje, koji su nedostaci izbornog sistema i da li bi izborni sistem u Srbiji trebalo menjati su teme o kojima su u emisiji "Među nama" govorili politikolog Bojan Stojanović i Bojan Klačar iz CESID-a.

Do izbora 21. juna ostalo je tri nedelje, proglašeno je 12 izbornih lista, a rok do kada se predaju potpisi građana ističe u petak.

Na pitanje kako im do sada izgleda kampanja i fokus ovih dana na dva izborna spota, jedan zabranjeni SNS-a i spot SPS-a, Stojanović je rekao da je to praktično sve što smo videli od kampanje.

„Otkako su nastavljene izborne radnje nakon pandemije meni kampanja izgleda poprilično dosadno. Od kada pratimo izbore ovo je ubedljivo najdosadnija kampanja, ali u skladu sa izborima koji su potpuno izvesni, praktično nemamo nekih preteranih razloga da razmišljamo šta će se to desiti 21. juna“, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, deluje da vlast koja ima novca, resurse i ljude i ne želi nešto preterano da ulaže u kampanju.

S druge strane, jedan deo opozicije pokušava nešto malo, ali to je nevidljivo, neinteresantno, praktično ništa inovativno, a drugi deo opozicije je i dalje u prikupljanju potpisa, rekao je on, dodajući da za njega „kao i da nema kampanje – neinovativno i potpuno dosadno“.

Bojan Klačar se složio da je kampanja monotona, mlaka ali da nije čak iznenađenje od strane opozicije jer i 2014. i 2016. godine se pokazalo da ona nema resurse za 40 dana kampanje, „zapravo sve resurse koje ima uloži u poslednjih desetak dana“.

„Iznenađenje je vlast, odnosno vladajuće stranke jer su uvek imali jednu intenzivnu kampanju od početka do kraja. Njihova odluka je verovatno motivisana činjenicom da prepuste jedan deo prostora opozicionim strankama, da se one nadmeću, a da će se oni u kampanji pojaviti za tri do četiri dana jer imaju resurse da poslednje tri, četiri nedelje proteknu u jednom intenzivnom i dinamičnom okruženju“, rekao je Klačar.

O čemu su još Boban Stojanović i Bojan Klačar govorili pogledajte u video snimku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar