Protest Srba u Gotovuši zbog ranjavanja srpskih mladića u Štrpcu, Foto: Nova.rs

Oko hiljadu meštana Sirinićke župe, kojoj pripada i Štrpce u kome je danas na dvojicu srpskih mladića pucao Albanac iz vozila u pokretu, okupilo se na protestu u Gotovuši gde su blokirali magistralni put ogorčeni činjenicom da "svako može da puca na Srbe samo zato što su nosili Badnjak", rekao je za Nova.rs jedan od učesnika protesta Stojan Jovanović. Okupljeni, inače, traže i veće prisustvo Kfora i bezbednosne garancije da se ovako nešto neće ponoviti.

Prema Jovanovićevim rečima, Albanci su iz čista mira pucali na Srbe.

„Ranjeni su jedan dečak od 11 godina i jedan mladić. To je lov na Srbe, svako može da ubija Srbe kad im padne na pamet“, ogorčeno priča on.

Dodaje da su Srbi, meštani cele Sirinićke župe koju čine Štrpce i okolna sela, došli danas u Gotovušu da izraze protest zato što „Albanci smatraju da imaju pravo da kada hoće pucaju na njih, da mogu na Badnji dan da uzmu automat, kalašnjikov i da iz automobila pucaju na nedužne mladiće“.

„Niko od njih ne može da nas ubija“, rekao je Jovanović, koji je rodom iz Štrpca.

Ljudi su se okupili jer, kako kaže, njihov odnos prema nama više nema nikakvog smisla, Srbi više ne mogu da sprovedu svoje verske običaje a da ih Albanci ne napadnu.

„Mi samo poštujemo naše običaje a oni daju sebi za pravo da pucaju na nas. Ne mogu oni da pucaju na nas zato što smo mi Srbi i slavimo Badnji dan. To je sramota“, ljutito ponavlja Jovanović.

Dodaje da Srbi žele da svima stave do znanja koliko su ovde, u Sirinićkoj župi, ugroženi jer nemaju osnovna verska prava.

„Ne možemo da proslavimo Badnji dan i Božić a da neko ne puca na nas, a niko od nas nije nikog provocirao“, naglašava Jovanović.

Srbi su, navodi, ustali da brane svoj identitet i opstanak i ovo je molba, poziv, vapaj da se kaže šta se dešava u Sirinićkoj župi gde „žive Srbi koje Albanci napadaju kad god stignu, zato što poštujemo versku tradiciju i što smo hrišćani“.

„Pucaju i ranjavaju dečake, decu ranjavaju, to je sramota“, zaključuje Stojan Jovanović.

Podsećamo, Kancelarija za KiM saopštila je danas da su dvojica Srba uzrasta 11 i 21 godinu ranjeni u Gotovuši kod Štrpca. Reč o Stefanu i Milošu Stojanoviću koji su zadobili prostrelne rane, jedan je pogođen u šaku, a drugi u rame i „tek pukom srećom nisu stradali niti su životno ugroženi“.

****

BONUS VIDEO: Paljenje badnjaka u Zubinom Potoku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare