Ivica Dačić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su nakon protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji samo dve osobe zadržane u pritvoru - jedna iz Subotice iz grupe koja je pripremala napad na policiju i druga koja je automobilom povredila dva učesnika skupa na mostu Gazela u Beogradu.

„Čekajte, kakva je to represija, ako policija nikoga nije povredila, nikoga nije uhapsila…To je jedno okretanje teme od nečega što bi trebalo da bude suština, a to je da se mi držimo zakona i Ustava, koji garantuju izražavanje političkih stavova i okupljanja, ali uz poštovanje zakona“, rekao je Dačić za televiziju Pink.

Naveo je da je cilj Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da svi skupovi proteknu u miru i da nema nikakvih sukoba, ističući da ni na jednom protiv litijuma nije bilo ni sukoba ni upotrebe sile.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ja mogu sa ponosom da kažem da nijedan sukob nije bio na 90-ak skupova tim povodom u Srbiji, da nigde nije bilo upotrebe sile, osim fizičke sile u smislu da je neko sklonjen sa pruge u Loznici i Beogradu. Nije bilo povređenih, nije bilo ni povređenih policajaca“, dodao je on.

Govoreći o samim protestima, naveo je da sada po službenoj dužnosti mora da sluša šta se govori na njima i prati šta se dešava, kako ne bi bilo incidenata.

„Govori iz vremena (nekadašnjeg predsednika države Slobodana) Miloševića, pa oni su meko večernje štivo za uspavljivanje dece u odnosu na te govore. Protiv stranih kompanija, protiv stranog uticaja… Pa što ste bre rušili Miloševića? U to vreme je stvoren utisak da smo bili pod izolacijom, a ovo sada kad vi slušate, prosto ne možete da verujete u kom vremenu to slušate“, ocenio je Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije čiji je Milošević osnivač.

Prema njegovim rečima, osnovna politička poruka na protestima je da su „strane kompanije najveći neprijatelj svih država, uključujući i Srbiju“.

„Znate šta, to je jedan takav antiglobalistički pokret, da i Če Gevara bi pozavideo svemu tome“, kazao je Dačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare