Foto;Delegacija Evropske unije u Srbiji

U Beograd bi u 11 sati trebalo da sleti ruski avion "Iljušin", sa opremom, respiratorima, medikamentima i drugim sredstvima, a u Srbiju stižu i ruski lekari i drugo osoblje, među kojima su i radnici koji dezinfikuju objekte.

Obećanje da će pomoć stići, i to „značajna“ preneli su nam i iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon njegovog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Naknadno je na konferenciji za novinare predsednik rekao da danas iz Ruske Federacije stiže prvi „iljušin“ sa opremom, respiratorima, medikamentima i drugim sredstvima, a doći će i osam lekara i drugo osoblje, koje dezinfikuje objekte.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je do sada najveću pomoć u borbi sa epidemijom koronavirusa Srbiji dala Kina.

„To je u ovom trenutku jedna činjenica i niko ne bi trebalo da se ljuti zbog toga što mi to govorimo. Kina je u ovom trenutku u mogućnosti da nam pomogne“, rekao je Dačić za televiziju TV Pink.

„Sedam miliona i 700 hiljada rukavica trebalo je iz Indije da dođe i po nju je otišao avion iz Evropske unije – tako da je ta donacija Evropske unije samo let“, rekao je Dačić.

Ipak postavlja se pitanje zašto smo toliko dugo čekali na pomoć „braće Rusa“?

Politikolog Božidar Knežević navodi da se i Rusija nalazi u teškoj situaciji, jer se i kod njih povećava broj zaraženih.

„Vidimo da su pomogli Italiji, juče su poslali kontigent pomoći SAD, a zašto se naša Vlada njima ranije nije obratila, to zaista u ovom trenutku ne bih mogao da kažem“, rekao je Knežević za Nova.rs.

On ističe da je očekivao pomoć Rusije i da su se građani pitali kada će stići, navodeći da je, koliko je njemu poznato, zvanična informacija njihove organizacije koja učestvuje u suzbijanju koronavirusa, Federalne službe za nadzor za sanitarnu inspekciju, da će uputiti pomoć za 13 zemalja među kojima je i Srbija.

Predsednica Evropskog pokreta Jelica Minić kaže da Srbija nije bila prioritet Rusije i da se kao glavni junak ispostavila Kina koja je pomogla i mnogim drugim zemljama.

„U ocenama kakve izjave daju naši političari, ali i u analizama,  treba napraviti ocenu ko je pomogao i koliko, a za to je potrebno vreme. Treba imati u vidu da je Kina prošla strašan udar kovidom i ona je mogla da pruži neku pomoć na pravi način“, istakla je Minić u izjavi za Nova.rs.

Kada je reč o EU, ona kaže da je trebalo vremena da se Evropska unija organizuje na odgovarajući način, ali da se već sada vidi konkretna pomoć kako u medicinskoj opremi tako i u ekonomskoj.

Naš portal poslao je pitanja Kancelariji Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, na čijem je čelu bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor na pitanje koliko je Rusija pomogla Srbiji u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram