Ursula Fon Der Lajen i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GOLL/ bg

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu ju je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je Ursuli fon der Lajen uručio i buket cveća, a dobrodošlicu joj je poželeo i na Instagramu.

Vučić Instagram

Prethodno je savetnica za medije predsednika Srbiju Suzana Vasiljević izjavila za televiziju Juronjuz da je Vučić po savetu lekara otkazao zakazane sastanke sa ambasadorima Rusije i Kine. Otkazan je i Vučićev najavljen govor na dvodnevnoj konferenciji „Zapadni Balkan, jedan region, jedno tržište – korak prema zajedničkom tržištu EU“ koji danas počinje u Novom Sadu.

Jutros je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila da je Vučića „uhvatio neki grip“.

„On ne miruje, to mogu da kažem. Volela bih da malo više odmara. Pod užasnom je tenzijom naravno oko svega što se dešava na Kosovu i Metohiji, mislim da zaista noćima nije spavao. Uhvatio ga je i neki grip uz sve to. Imuni sistem mu je oslabio naravno od tih napora i od tog stresa“, rekla je Brnabićeva za televiziju Hepi.

Kako piše RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen u vili „Mir“.

Fon der Lajenova bi u četvrtak trebalo da se sastane sa premijerkom Anom Brnabić.

U četvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Vučićem Fon der Lajenova će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom Кoridoru 10.

Planirano je da predsednica EК prisustvuje i potpisivanju ugovora za rehabilitaciju deonice na Auto-putu mira (Niš-Priština) koji se radi uz finansijsku podršku Evropske unije.

Pred sastanke u Beogradu, Ursula fon der Lajen je u Prištini razgovarala sa Aljbinom Кurtijem i Vjosom Osmani. Nakon sastanka sa Кurtijem poručila je da Priština i Beograd treba da razviju konstruktivan dijalog i spuste tenzije na severu КiM i da je važno da rade zajedno radi budućnosti.

Predsednica Evropske komisijeu utorak je, uoči Samita EU i zapadnog Balkana 6. oktobra, počela balkansku turneju posetom Tirani. Nakon Tirane Fon der Lajenova je posetila i Severnu Makedoniju, a zatim i Prištinu i Podgoricu.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu završava u četvrtak u Bosni i Hercegovini gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Savetom ministara BiH Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i s članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare