Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Evropska komisija pomno će pratiti pitanje povezano sa otkazivanjem Europrajda u Beogradu, rekla je u portparolka Ana Pisonero, dodajući da se EU nada da će biti pronađen način za njegovo mirno i bezbedno održavanje.

U izjavi za portal European Western Balkans, Pisonero je podsetila da EU podržava jednakost i odbija svaku vrstu diskriminacije. Za EU LGBTQ+ prava su osnovna ljudska prava i od Srbije kao partnera se očekuje da ta prava poštuje.

„Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd koji je prema ranijoj odluci trebalo da se održi u septembru u Beogradu i smatramo da je potrebno detaljnije objašnjenje za takvu odluku”, napisala je Pisonero.

Pročitajte još...

Prema njenim rečima, ta manifestacijama godinama unazad se zalaže za jednaka prava LGBTQ+ zajednice u celoj Evropi, dajući glas onima koji su zbog svoje seksualne orijentacije često diskriminisani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije održanoj u subotu saopštio je da će Europrajd zakazan za septembar u Beogradu biti otkazan ili odložen. On je rekao da je u dogovoru sa većinom članova Vlade i premijerkom, doneta odluka da se manifestacija ne održi zbog političke situacije u zemlji.

„To ne govorim zato što sam mnogo srećan, već ne možemo u ovom trenutku, kada imamo i Otvoreni Balkan i krizu na Kosovu, nemamo nikakav pomak, pravo da vam kažem, nemamo kud da se pomerimo, nećemo da odustanemo od neutralnih tablica“, izjavio je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare