Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Kada je u maju ove godine krenuo stampedo zahteva SNS odbora da Nebojša Stefanović ode i iz stranke i sa funkcija, to je rešeno tako što je Stefanović sam podneo ostavku na mesto predsednika gradskog odbora. Tad je lider SNS Aleksandar Vučić rekao da mu je kupio vreme za tri meseca. To vreme ističe u septembu, baš za kada je Vladan Glišić, desna ruka Vučića, najavio još jedno "provetravanje" stranke.

Od početka godine javnost u Srbiji svedoči sukobu šefa SNS Aleksandra Vučića i njegovog nekada prvog saradnika Nebojše Stefanovića.

Hapšenje kriminalnog klana Veljka Belivuka bio je okidač za obračun unutar SNS tokom kog su, uz brojne optužbe da je Stefanović odgovoran za bujanje kriminala u zemlji. Izneti su i brojni zahtevi da aktuelni ministar odbrane bude isključen iz partije.

Sve to se zahuktavalo do Glavng odbora SNS, a na kraju se desilo ono što bi se moglo opisati kao „tresla se gora rodio se miš“.

Delovalo je da je obračun u vladajućoj partiji okončan ostavkom Nebojše Stefanovića na mestu šefa beogradskih naprednjaka u maju ove godine i da je time stavljena tačka na višemesečne spekulacije o političkoj sudbini nekada najbližeg saradnika Aleksandra Vučića.

Da će stvari ići u tom pravcu moglo se naslutiti i po izjavi šefa naprednjaka po okonačnju GO SNS, koji je ignorisao zahtev naprednjačkih odbora širom Srbije iz kojih je stigao zahtev da se Stefanović razreši sa državničkih funkcija i isključi iz partije.

Pročitajte još...

Vučić je tada odlučio da je ostavka na mestu šefa beogradskog odbora sasvim dovoljna, navodeći da je Stefanoviću “kupio vreme za naredna tri meseca”.

“Tačno je, odbori su se izjašnjavali. Prošlog vikenda na Glavnom odboru imali smo diskusiju, bila je oštra, i tamo su to tražili neki ljudi(isključenje Stefanovića), ali ja sam izašao sa drugačijim stavom. Rekli su mi da se ne slažu, ali da imam njihovo poverenje da vodim stranku. Kupio sam vreme tri meseca, pa ćemo da vidimo šta će da bude u septembru”, rekao je Vučić.

Ističe grejs period

Grejs period koji je predsednik Srbije i šef SNS dao Stefanoviću polako se bliži kraju, a kako je najavljeno, u septmebru će se definitivno odlučivati o budućnosti pojedinih ljudi u toj partiji.

Da sledi provetravanje među naprednjacima, pre dva dana, u izjavi datoj Tanjugu, najavio je predsednik Izvršnog odbora SNS, Darko Glišić.

On je rekao da će od 1. septembra krenuti unutarstranački izbori na nivou opštinskih i gradskih odbora, a nakon toga će uslediti priprema za održavanje skupštine stranke.

“Članovi će tokom septembra reći svoje. Nekome će možda da potvrde mandat na čelu nekog odbora, nekog će možda da promene. Oni će u jednom otvorenom postupku reći šta o tome misle, pa ćemo moći da govorimo o nekim drugim stvarima“, rekao je Glišić odgovarajući na pitanje kakve se promene očekuju na predstojećoj skupštini naprednjaka i da li će biti promena u rukovodstvu.

Te “druge stvari” se upravo mogu odnositi na poziciju Nebojše Stefanovića u partiji, imajući u vidu da je nakon Glavnog odbora i privremenog zatišja, usledila nova runda obračuna sa Stefanovićem.

Podsetimo, nakon što su objavljeni iskazi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, vođa kriminalne grupe koja optužena za najbrutalnija ubistva, otmice, silovanja, dilovanje droge, Stefanović se ponovo našao na udaru svojih stranačkih kolega i provladinih medija, koji su insistirali na tome da je upravo on odgovoran za uspon Belivukovog klana.

Stojanović: Stefanovića verovatno čeka sudbina Tomislava Nikolića

Pomenuti napadi, prema rečima bivšeg naprednjaka i nekadašnjeg šefa Vojnobezbednosne agencije(VBA) Momira Stojanovića pokazuju da “jastrebovi iz SNS” žele da Stefanović bude isključen iz partije po svaku cenu, ali da se to ipak neće desiti ukoliko Vučić proceni da je loše po partiju.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Ne očekujem da će lider SNS isključiti Stefanovića iz partije. Njega, s jedne strane, pritiskaju “jastrebovi” iz SNS da to uradi, dok mu, s druge strane, Stefanović šalje prijateljske poruke. Siguran sam da njegovo isključenje neće ni biti na dnevnom redu”, ističe Stojanović i dodaje da Stefanovića napadaju javno samo Vladimir Đukanović i Miloš Vučević za kojeg navodi da nema svoje mišljenje, već govori ono što Andrej Vučić misli.

“Oni će svesti Stefanovića na meru koja im odgovara, a to podrazumeva da on više neće biti jedan od ključnih igrača unutar SNS. Stefanović će ostati do kraja mandata ministar odbrane, ali posle toga verovatno neće biti postavljen ni na jednu dužnost. Stefanovića najverovatnije čeka sudbina Tomislava Nikolića – dobiće nešto, umanjiće mu uticaj, a on će zauzvrat da ćuti o svemu što zna”, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Vučić o Belivuku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare