Vladimir Putin i Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nacrt rezolucije poslanika iz EP Tonina Picule u kojoj se državama članicama preporučuje da se sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama naći će se pred poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u utorak 22. novembra, objavio je portal European Western Balkans (EWB). U suprotnom, spominje se preispitivanje fondova EU za Srbiju, ali i projekata u našoj zemlji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

U delu koji se odnosi na Srbiju, na nacrt rezolucije o kojoj će se glasati na istom plenarnom zasedanju, podneta su još dva usmena amandmana u kojima se poziva da se posebno ispitaju svi projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, „kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije“.

U drugom usmenom amandmanu predlaže se i formulacija da države članice da preispitaju sve „bilateralne kao i fondove EU za Srbiju, koji bi koristili srpskim vlastima“, saznaje EWB.

U jednom od novih amandmana koji se odnosi na čitav region, pozdravlja se nedavno usvajanje sporazuma na Samitu Berlinskog procesa, posebno zaključivanje regionalnih sporazuma o mobilnosti, slobodi putovanja sa ličnim kartama i priznavanju akademskih diploma i stručnih sertifikata.

U tom delu nacrta rezolucije, Evropski parlament poziva države članice da izraze „rezervu u vezi sa bilo kojom incijativom regionalne saradnje koja ne obuhvata svih šest zemalja Zapadnog Balkana i nije zasnovana na pravilima EU, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan“.

Nakon glasanja u plenumu izveštaj Tonina Picule će dobiti formu rezolucije, koja je i zvanični stav Evropskog parlamanta o stanju politike proširenja. Rezolucije EP imaju formu preporuke državama članicama i drugim institucijama u EU, navodi EWB.

U konkretnim preporukama kada su u pitanju ostale države Zapadnog Balkana u izvestaju stoji i da bi trebalo pomoći BiH u rešavanju 14 ključnih prioriteta, kao preduslov za dobijanje statusa kandidata, podsticati ubrzanje procesa pristupanja Crne Gore.

BONUS VIDEO: Zapad ili Rusija: Šta bi se dogodilo usled prevelikog pritiska na Srbiju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare