Borko Stefanović Foto: Stranka slobode i pravde

Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji još nije razmatran na sednici Odbora za spoljne poslove kao ni na sednici Narodne skupštine, jer parlament nije dobio mišljenje koje je Ministarstvo spoljnih poslova uputilo Vladi, saopšteno je danas.

Predsednik Odbora Borko Stefanović, koji je autor Predloga rezolucije, rekao je ambasadoru Holandije u Beogradu Joustu Reintjesu, koji se interesovao se za Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, kako očekuje da će se „u skorije vreme stvoriti svi proceduralni uslovi da se taj predlog razmatra u Narodnoj skupštini, jer je to aktuelna tema, koja se ne može izbeći i koja u velikoj meri određuje i poziciju Srbije da se bori za svoje interese po pitanju Kosova i Metohije“, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

„Ukoliko smo izolovani od Evrope, ne možemo ni da branimo naše interese“, naglasio je Stefanović.

Teme razgovora sa holandskim ambasadorom bile su i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i „francusko-nemački“ dokument koji je predložen za normalizaciju odnosa, o čemu narednih dana raspravljati i Narodna skupština.

Stefanović je naglasio da javnost Srbije nema uvid u tekst predloženog dokumenta i da će insistirati na sednici Narodne skupštine da se upoznaju sa tim predlogom, kako bi o tome moglo valjano raspravljati.

On je naglasio da pitanje Kosova i Metohije i budućnosti Srbije ne sme biti predmet partijskih borbi, da je to pitanje od nacionalnog značaja, te da je veoma bitno da se zadrži konstruktivan pristup, jer treba biti opozicija vladajućoj partiji, a ne Srbiji.

Stefanović je posebno istakao da je u ovim okolnostima, od izuzetnog značaja da se Srbiji pruže i konkretni pozitivni signali iz EU, da ne bude zanemarena njena evropska perspektiva.

Francusko-nemački plan bio je tema i Stefanovićevog razgovora sa pomoćnikom ambasadora Nemačke u Srbiji Karstenom Mejerom-Vifhauzenom, koji se interesovao da li će diplomatski kor biti pozvan na sednicu Narodne skupštine koja će se ticati Kosova i Metohije.

Mejer-Vifhauzen se saglasio sa stavom da je najvažnije pitanje sigurnosti stanovništva koji žive na tom području, navedeno je u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Ambasadori u Beogradu neće o sankcijama koje je Vučić pominjao, ali hoće o sankcijama Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar