Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND, Nova.rs, Shutterstock

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik objavio je nacrt izveštaja o Srbiji, a u kojem je, između ostalog, kritikovao našu zemlju zbog odnosa prema Rusiji i neuvođenju sankcija toj zemlji.

U izveštaju se pozdravlja da strateški cilj Srbije i dalje predstavlja članstvo u EU i podvlači da će napredak u oblasti vladavine prava i osnovnih prava, normalizacija odnosa sa Kosovom i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU odrediti dinamiku procesa pristupanja.

Kritike zbog Rusije

U izveštaju se izražava žaljenje zbog i dalje niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno u kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine.

Podvlači se da, kao zemlja kandidat, Srbija mora da se pridržava principa i politike EU i dodaje da je neprihvatljivo usklađivanje sa ratnohuškačkim autokratskim režimom.

Izvestilac je primetio da se Srbija uskladila sa EU kada je u pitanju glasanje o rezoluciji Generalne skupštine UN-a i o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava, ali je izrazio žaljenje što Srbija ne uspeva da se dosledno uskladi sa restriktivnim merama EU protiv Rusije i zbog bliskih odnosa dve zemlje.

„Žao mi je što su ključne komponente srpske spoljne politike direktno u suprotnosti sa stavovima EU, poput potpisivanja diplomatskog sporazuma između Srbije i Rusije i sastanaka sa visokim ruskim zvaničnicima koji se nalaze na listi sankcija EU“, napisao je Bilčik u izveštaju.

Aleksandar Vučić i Turko Daudov Foto: Instagram/Turko Daudov

O Vulinu, kineskim investicijama i podršci evrointegracijama

Izvestioca EP za Srbiju brine i imenovanje Aleksandra Vulina, poznatog po antievropskim i proruskim stavovima, za direktora BIA.

Zabrinut je i zbog kineskih i ruskih investicija u Srbiji i njihovih uticaja na političke i ekonomske procese u regionu,

„Žalim zbog manje podrške srpske javnosti članstvu Srbije u EU“, naveo je Bilčik.

Vladimir Bilčik Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

O medijima i Evroprajdu

Bilčik je osudio otvaranje kancelarije „Russia Today“ (RT) u Beogradu i pokretanje portala na srpskom jeziku. Pozvao je vlasti u Srbiji da se suprostave „hibridnim pretnjama“ i da se usklade sa odlukom EU o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT.

„Pozivam Srbiju da se bori protiv dezinformacija“, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za našu zemlju.

U izveštaju se izražava bojazan zbog odložene implementacije medijske strategije i poziva vlast u Srbiji da poveća transparentnost vlasništva i finansiranja medija, kao i da obezbedi nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Bilčik je kritikovao to što je REM dodelio četiri nacionalne frekvencije televizijama koje imaju istorijat kršenja novinarskih standarda, te pozvao ovo telo da petu frekvenciju dodeli putem transparentnog i nepristrasnog procesa.

Izvestilac Evropskog parlamenta je pozdravio održavanje Evroprajda, najveće evropske LGBT+ manifestacije, u Beogradu. ali žali zbog kontradiktorne komunikacije srpskih vlasti oko ove manifestacije, uključujući prvobitnu zabranu šetnje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

O Kosovu

Osuđuju se sve akcije koje ugrožavaju stabilnost i dovode u pitanje proces pomirenja i izražava „duboka zabrinutost“ zbog tenzija na severu Kosova.

„Neprihvatljiva je pucnjava na pravoslavni Badnji dan“, ocenio je Bilčik u izveštaju.

O energetici i zagađenju

Bilčik je pozdravio paket energetske podrške Evropske komisije za Zapadni Balkan u prevazilaženju energetske krize, te pozvao srpske vlasti da pripreme kredibilan plan za smanjenje zavisnosti zemlje od ruskih energenata.

Izvestilac EP za Srbiju izražava zabrinutost zbog zagađenja vazduha u našoj zemlji i poziva vlasti u Srbiji da hitno ubrzaju sprovođenje planova o unapređenju kvaliteta vazduha.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bilčika brine i uticaj novih infrastrukturnih objekata kineskih kompanija na životnu sredinu u Srbiji, a srpske vlasti poziva da odgovore na opravdanu zabrinutost demonstranata na ekološkim protestima.

Potrebno je, kako navodi, i da se preduzmu mere u vezi sa zagađenjem reka, kao i da se naša zemlja dalje uskladi sa pravnim tekovinama EU o kvalitetu vode i zaštiti prirode.

***

BONUS VIDEO – O kosovskom sporazumu sa različitih pozicija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar