Borko Stefanović Foto: N1

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije i zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) rekao je gostujući u emisiji Studio live N1 da će predložiti zaključak skupštinskog odbora i da će se njime tražiti usklađivanje politike sa politikom Evropske unije. "To se pre svega odnosi na sankcije prema Rusiji. Kad se Vlada formira, biće prilika da sve stranke kažu svoj stav, argument za i protiv oko usaglašavanja", naveo je.

Ističe da će predložiti da Srbija i njena vlast moraju da usklade svoju spoljnu politiku sa politikom EU.

„To će biti prilika da SNS izađe sa jasnim stavom, koji je odmicanje od lažne političke neutralnosti, mi smo vojno neutralni i treba da ostanemo. To će biti prilika da SNS pokaže gde stoji. Došli smo do ivice, gde se suočavamo sa situacijom da prokockamo budućnost ove zemlje. Niko u Srbiji ne misli da su sankcije dobre, mi smo protiv sankcija kao takvih, ali se mnogo toga promenilo – imate ratne zločine, izbeglice, Evropa ovo mora da se osudi, mi smo osudili, ali se nismo pridružili klubu u koji želimo da uđemo. Mi ne moramo da uđemo u EU, ali recite to. Ono što je govorio Vučić bilo je odlaganje, pomeranje, čekali su da se rat završi, muko moja pređi na drugoga“, kazao je Stefanović za N1.

Navodi da očekuje da svi u Skupštini podrže taj predlog i da je bitno da ta politika zaživi.

„Smatramo da ukoliko izaberemo pogrešan put odbrana Kosova će biti otežana i nemoguća kada smo izolovani. Kada imate rat u Ukrajini bitno je da se donese takva odluka, to je naš put, sada je momenat da se pređe crta da ne bismo ostali u večnoj čekaonici za budućnost, ovo će ostati zemlja staraca, a braniti Kosovo sa tih pozicija je nemoguće“, kazao je.

Na konstataciju da se predsednik Srbije neuvođenjem sankcija već odredio, sagovornik N1 kaže da se u politici razne stvari koje se kažu vreme kasnije demantuje.

„U vrhu Srbije su svesni toga, brinu se o reakciji birača, jesu u Srbiji zaustavljene integracije, Aleksandar Vučić je najviše kriv, ali ovo je pitanje da li ćemo se prikloniti ekstremnoj desnici koja zagovara mitove, da cekamo 500 godina pa ćemo onda vratiti Kosovo. Nažalost, ova stvar je opipljiva, imamo privredu, divljanje cena, užasnu situaciju, problem sa energentima, zaduživanjem, predložilli smo niz ekonomskih mera. Iskoračili smo hrabro i rekli šta tražimo, objasinite ljudima šta znači ostati sa pogrešne strane zida, recite im da će izgubiti radna mesta, da će plate biti niže, da će energenti biti još skuplji, pa da li je pametno rukovoditi se emocijama“, pita se.

Stefanović, koji se pre nekoliko dana susreo sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, kaže da je politika Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji jasna.

„Ne možemo da se složimo o tome sa njima, u interesu nam je da vodimo pregovore sa Prištinom, sve osim priznanja. Mislim da SAD snaži svoje prisustvo u regionu, nikome nisu potrebni sukobi. Sporazum treba da obezbedi pravo Srbiji da nas niko ne ucenjuje. Mi uvek pokazujemo ono što mi mislimo da je patriotizam, dajemo predloge, ali ne želimo da priznamo nezavisnost Kosova. Ja sam učesnik dva rata, ne želim da ugrozimo budućnost bilo kog deteta u ovoj zemlji“, zaključio je Borko Stefanović.

BONUS VIDEO Da li bi uvođenjem sankcija Moskvi Srbija izgubila ruski veto u vezi sa statusom Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar