Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je danas, povodom odluke predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića da istupi iz Demokratske stranke (DS) i izađe na lokalne izbore, nakon odluke Predsedništva te stranke da mu ne da saglasnost za taj postupak, da je to pošten i ljudski gest i da mu "svaka čast na tome".

„S jedne ga strane ga razumem zašto stavlja zaštitu sopstvenog dobrog rada u Paraćinu ispred svega ostalog, ali mi moramo misliti na celu Srbiju, jer smatramo da cela Srbija mora biti slobodna, jer ostrva slobode takozvana, su, kako da kažem, iluzija. Ne možeš imati ostrvo slobode u potpuno zarobljenoj zemlji. Iako razumem njegovu odluku, mislim da je dobro što je DS ostala pri nadmoćno donetoj odluci o bojkotu izbora na svim nivoima“, rekao je Stefanović na TV N1.

Upitan da li smatra da će Radio-televizija Srbije otvoriti svoje programe za plasiranje političkih ideja o bojkotu, Stefanović kaže da je informativni program javnog servisa potpuno zarobljen u tom smislu, da ima pripadnika opozicije koji tamo nisu bili sedam, osam godina.

Naveo je da će opozicija napraviti zakonski okvir da budući RTS bude drugačiji od ovog, „da neće moći da generalni direktor proziva jednog profesora fizike, koji sa još 140 pripadnika akademske zajednice traži da RTS izveštava objektivno“, i da dobije salvu uvreda.

Odgovarajući na pitanje da li slično SSP razmišlja kao lider Dveri Boško Obradović kad su u pitanju migranti, kazao je da ne želi da komentariše opoziciju, „jer sve probleme indukuje vlast“.

Na konstataciju da vlast nije kriva za migrante, Stefanović je rekao da to jeste globalan problem, ali da zabrinjava što naša vlast nema nikakvu strategiju za mogući talas izbeglica i naveo je da su Mađarska i Hrvatska napravile evropski zid.

Upitao je kako će Srbija rešavati problem ukoliko dođe do situacije da „desetine i možda stotine hiljada unesrećenih ljudi dođu na Zapadni Balkan i da ne mogu da prođu“.

„Srbija mora dobro da se pripremi za to. Moramo imati neku strategiju, neke mere, nemamo ništa od toga… Apsolutno osuđujem i kao čovek i kao pripadnik SSP, bilo kakve izlive mržnje, ksenofobije, ove straže koje se pojavljuju, kako su ih nazivali, narodne patrole… Ili neke grupe ‘četnika’ koja je s policijom pale neke šatore migrantima kod Šida… Kakva smo mi banana država, mi nemamo policiju“, dodao je on.