Borko Stefanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović zatražio je danas od Ambasade Velike Britanije u Srbiji i Agencije Ujedinjenog kraljevstva za finansiranje izvoza (UKEF) odgovor o finansijskom aranžmanu sa Vladom Srbije o projektovanju, izgradnji, finansiranju i visini kamatnih stopa za Moravski koridor.

„Verujemo da je UKEF, kao britanska Vladina agencija, zaključilo tajni ugovor, za našu javnost, sa Vladom Srbije za kreditiranje izgradnje auto-puta koji povezuje Kruševac i Kraljevo sa postojećim autoputevima u Srbiji. Taj projekat je poznat kao Moravski koridor“, navodi se u pismu Stefanovića.

„Ne postoje javno dostupni podaci oko ovog aranžmana i kredita za izgradnju i građani Srbije nemaju saznanja oko iznosa novca obezbeđenog za taj projekat, niti o visini kamata predviđenih za finansiranje izgradnje Moravskog koridora“, predočio je on.

„Moja je dužnost da vas obavestim da smo pokušali da obezbedimo bilo kakvu informaciju vezanu za taj finansijski aranžman između UKEF i Vlade Srbije, ali bez uspeha. Detalji tog dogovora su umotani u tajnovitost i mrak, bez bilo kakvog opravdanog razloga“, navodi se u Stefanovićevom obraćanju ambasadorki Šian Mekleod.

„Ne postoji ništa u vezi ovog kreditiranja i obezbeđivanja finansijske kreditne potpore izgradnji Moravskog koridora što mora biti sakriveno“, ukazao je Stefanović, „posebno jer je UKEF javna agencija, pod javnom i državnom kontrolom Ujedinjenog kraljevstva, koju finansiraju britanski poreski obveznici“.

„Mi, kao najprominentnija opoziciona partija u Srbiji, sa jasnim namerama da dalje jačamo veze između Ujedinjenog kraljevstva i Srbije, kao i da približimo naše društvo punoj i operativnoj demokratiji i članstvu u Evropskoj uniji, tražimo odgovor o finansijskom aranžmanu između UKEF i Vlade Srbije“, ponovio je Stefanović.

„Molimo vas da nam odgovorite koji je tačno iznos sredstava opredeljen za izgradnju projekta Moravski koridor u Srbiji, koji je obezbedila britanska vladina agencija UKEF, i sa kojim kamatnim stopama? Molimo vas da nam pomognete da raščistimo ovaj dogovor i aranžman i da dozvolimo tako srspkoj i britanskoj javnosti da imaju pun uvid u detalje finansijskog dogoovora između UKEF I Vlade Srbije“, zaključuje se u pismu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare